Yalıtımsızlık Yüzünden 14,5 Milyar Dolar Havaya Gidiyor

Mevsim değişiklikleri, çevre kirliliği ve kaynakların tükenmesi enerji maliyetlerini artırdığı gibi pek çok soruna sebep oluyor.

Yalıtımsızlık Yüzünden 14,5 Milyar Dolar Havaya Gidiyor
Bu sorunların en önemlilerinden biri de yalıtımsızlık . Türkiye’de 18 milyon konutun yaklaşık yüzde 90’ı yalıtımsız . Bu yüzden israf edilen enerji ise senede ortalama 14 , 5 milyar TL’yi buluyor .


Isı yalıtımının başlı başına küresel ısınma ve çevre kirliliği ile mücadelede çok önemli bir faktör olduğunu belirten Dow Bina Çözümleri Satış Müdürü Gökhun Kurt , havaya savrulan 14 , 5 milyar TL ile 2 milyar 900 milyon fidan dikilerek çevreye büyük bir katkı sunulabileceğini açıkladı . Kurt , ısı yalıtımı sayesinde fosil yakıt tüketiminin dolayısıyla atmosfere salınan sera gazlarının yarı yarıya azaldığını bildirdi .

Dört kişilik bir ailenin minimum aylık gıda harcamasının 890 TL olduğundan yola çıkan Gökhun Kurt , yine israf edilen bu bütçe ile 16 milyon 292 bin ailenin aylık gıda harcamasının karşılanabileceğini vurguladı . Türkiye İstatistik Kurumu’nun araştırmasına göre ülkede 12 milyon 97 bin kişinin yoksulluk sınırında bulunduğunu aktaran Kurt , bu rakamın göz ardı edilemeyecek kadar önemli olduğunun altını çizdi .


Tüm binaların ısı yalıtımlı olmasıyla elde edilecek tasarrufun , eğitimsizliğe de çare olabileceğini ifade eden Kurt , yalıtımsızlık sebebiyle boşa harcanan para ile 19 milyon 300 bin öğrencinin senelik okul masrafının karşılanabileceğini aktardı . Gökhun Kurt , tüketicilerin mevcut binalara daha kolay yalıtım yaptırılabilmesi için yalıtım ürünlerindeki KDV’nin indirilmesi ve devlet destekli , düşük faizli kredilerin temin edilmesini önerdi . Teşviklerin ısı yalıtımı uygulamalarında kaliteyi artıracağını savunan Kurt , bu sayede hem tüketicilerin hem ülkenin hem de çevrenin büyük gelirler elde edeceğini sözlerine ekledi .