Güney Kore Lideri, Türkiye ve Petrol Zengini Arap Ülkeleri Ziyaret Edecek

Güney Kore Devlet Başkanı Lee Myung-bak’ın önümüzdeki ay Türkiye ve ardından petrol zengini Orta Doğu ülkeleri Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar’ı ziyaret edeceği bildirildi.

  ABD , Güney Kore’ye İran’dan petrol ithalatını azaltma baskısı yaparken , Seul yönetimi ise petrol ithalatına alternatifler arıyor .



Güney Kore Devlet Başkanı Lee , 6-11 Şubat günleri arasında Suudi Arabistan , Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar’ı ziyaret edecek . Yerel basında çıkan haberlere göre Lee , Orta Doğu ülkelerini ziyareti öncesi 4 Şubat’ta Türkiye’ye gelecek . Lee Myung-bak’ın 3 günlük Türkiye temaslarında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşeceği ifade ediliyor . Görüşmede iki ülke ilişkilerini geliştirmek , ticareti artırmak ve Güney Kore firmalarının Türkiye’deki inşaat projelerine katılması konuları ele alınacak .



Lee ile Gül’ün daha önce Güney Kore Dışişleri Bakanı Kim Sung-hwan’ın 20 Ocak’ta Türkiye ziyaretinde görüştüğü konular üzerine işbirliğini derinleştirmeyi masaya yatıracak .



ABD , Güney Kore’ye İran’dan petrol ithalatını azaltma baskısı yaparken , Seul yönetimi ise petrol ithalatını çeşitlendirmeye çalışıyor . Lee Myung-bak , Suudi Arabistan , Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar da yetkililerle petrol ihracatı konusunu ele alacak .