Bilsam Anayasa Teklif Taslağını Hazırladı

Yeni anayasa konusunda öneri sunan Bilgi Yolu Eğitim Kültür ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (BİLSAM) Derneği yeni anayasa çalışmalarında sivilliğin öne çıkarılmasını talep etti.

BİLSAM`ın yeni anayasa konusunda önerisini BİLSAM Çalışma Grubu Başkanı Avukat Özcan Çetin , Gazeteciler Cemiyeti`nden yaptığı basın toplanrtısı ile kamuoyuna açıkladı . Çetin , " Yeni anayasa çalışmalarında sivillik öne çıkan ve vurgulanan önemli bir unsurdur . Anayasaya sivil ruhun hakim olması elbetteki onun sivil olma vasfının vazgeçilmezidir . Anayasanın sivilliği , sivil topluma bakışı onu nasıl koruduğu ve nasıl geliştirdiği ile değerlendirilebilir . Sivil toplumu anayasal metinlerle korumayan bir anayasanın sivil olma iddiası da olmayacaktır . Anayasa tarihimiz , yapımcılarının özgürlükçü ve demokrat oldukları iddiasına rağmen süreç bunun tersi sonuçlarıyla doludur . Anayasalar temelde toplumsal sözleşmelerdir . Bu sözleşmelerin bir tarafında devlet diğer tarafında ise toplum vardır . Sözleşme tipolojisi açısından anayasa tarihimize baktığımızda : anayasalarımızın , toplumsal sözleşme vasfına uymadığı açıktır . Sözleşmenin taraflarından birisi olan halk ( sivil irade ) yok gibidir . Yaşanan bu süreçte sivil iradenin bu sözleşmenin bir tarafı olması ve yeni hazırlanacak anayasanın bu yaklaşımı esas alması ortak kanaat haline gelmiştir " ifadelerini kullandı

Yeni ve Sivil Anayasa`nın hazırlıklarının yapıldığı bu sürece BİLSAM olarak sivil bir katkı sağlanmasının düşünüldüğünü ifade eden Çetin , " Bu minvalde oluşturulan Anayasa Çalışma Grubu yaklaşık 6 aydır çalışmalarını aralıksız sürdürmüştür . Bu çalışmalar çerçevesinde : `Yeni Anayasa`da Sivil Toplum Kuruluşlarının Yeri` konusu grubun çalışma alanı olarak belirlenmiştir . Anayasalarımızda sivil toplum örgütleri ile ilgili metinler tasnif edilmiş , grup üyeleri ve akademisyenler ile değerlendirmeleryapılmıştır . Yabancı ülke anayasalarının sivil toplum kuruluşları ile ilgili metinleri incelenmiştir . Yeni anayasa sürecinde hazırlanan anayasa taslak metinlerinin sivil toplumla ilgili bölümleri incelenmiştir . Dernek merkezimizde , ilimizdeki sivil toplum kuruluşları ile iki ayrı çalıştay yapılmıştır . Tüm bu çalışmalar neticesinde nihai bir metne ulaşılmış ve ortaya çıkan metnin gerekçesi de hazırlanmıştır " dedi .
Kaynak: İHA