Belçika'da Son 20 Yılın En Büyük Genel Grevi Yapılıyor

Belçika`da kamu ve özel sektör çalışanları hükümetin kemer sıkma politikalarını protesto etmek için bir günlük genel grev yapıyor.

Son 20 yılın en büyük genel grevi sonucunda ülkede ulaşım neredeyse durma noktasında bulunuyor .

Grev , Avrupa Birliği Devlet Liderleri Zirvesi`nin gerçekleşeceği bugün yapılarak liderlere de mesaj gönderiliyor . Belçika Başbakanı Elio Di Rupo tedbir olarak zirveye gelecek olan AB liderlerinin kullanımı için askeri Beauchevain havaalanının hazırlanmasını istedi . Hava ve tüm toplu taşıma ulaşımının durmasından en çok zararı ise toplu taşımaya ihtiyaç duyan insanlar görüyor .

Metroların , tramvayların ve otobüslerin çalışmadığı Brüksel`de iş yerine ulaşmaya çalışan Belçikalı Immanuel Liessens grev ve kemer sıkma politikaları ile ilgili " Her ne kadar iş yerime yakın bir yerde oturuyor olsam da ben de bu genel grevden etkilendim . Çalışmak zorunda olan insanların işe gitmesini engelleme şeklindeki protestolara katılmıyorum . Kemer sıkma politikalarına karşı çıkanların olması bence normal ama bu başka insanların hayatlarını bu şekilde etkilemediği sürece . Bu politikalara gelince ; elbette daha fazla vergi alınması hiçbir zaman kulağa hoş gelen bir durum değil ama içerisinde bulunduğumuz zamanlar için gerekli olduğu açık . Hepimizin bir çaba göstermesi gerekiyor . Bazılarımızın diğerlerinden daha çok etkileneceğini anlıyorum ama yine de diğerlerinin de bu görüşe katılmamaya hakkı var " ifadelerini kullandı .

Brüksel`de yaşayan ve grevden etkilenen Paulo Silva ise " Ben de bu grev nedeniyle mağdur olanlardan biriyim . Bugün Brüksel ulaşım için son derece zor bir yer . Ne var ki bu tepkiyi göstermek zorunda kalan sendikaları da anlıyorum . Amaçlarına ulaşabilmeleri bence önemli . Tüm dünya kamuoyunca bilindiği gibi Belçika`nın pek çok problemi var . Bence Belçika ve Belçikalılar çalışmaları , üretmeleri ve tasarruf etmeleri gerektiği konusunda çok daha bilinçli ve öngörülü olmalılar . Bu nedenle bazen böyle grevlerolabiliyor ama en azından güçlü bir farkındalık yaratılıyor " şeklinde konuştu .

Belçika hükümeti , AB`nin bütçe açığını azaltması yönündeki isteğini kamu harcamalarında tasarruf yapma hedefiyle emeklilik yaşının yükseltilmesini de içeren bir dizi önlemle karşılamaya çalışıyor .
Kaynak: İHA