Dabag: İstanbul Barosu, Hukukçuların İtibarını Zedeliyor

Avrasya Hukuk ve Demokrasi Derneği Yönetim Kurulu üyesi Alper Dabag, İstanbul Barosu’nun staj eğitim merkezindeki dersliklerin kapısına `Başörtülüler giremez` yazılı afiş asılmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Dabag, “Kişi hak ve özgürlüklerinin benimsenmesinde öncü olması gereken baronun kendi içinde bile yasakçı uygulamalar sergilemesi mesleğimizin ve örgütümüzün itibarını da zedelemektedir.” dedi.
Alper Dabag, dernek üyesi avukatlarla birlikte düzenlediği basın toplantısında, “başörtülü avukat stajyerlerinin derslere artık başörtülü olarak kabul edilmeyeceğine” dair uygulamanın kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Hiçbir hukuki dayanağı olmadığı halde yasağın uygulandığını belirten Dabag, şöyle devam etti: “Hukuk devleti olma yolunda büyük mesafelerin kat edildiği bu günlerde İstanbul Barosu’nun bu yasakçı uygulamalarının hukuk mantığını anlamak mümkün değildir. Bir meslek kuruluşu olarak baronun temel hak ve özgürlükleri savunmak yerine yasakçı uygulamalarla meslektaşlarını mağdur etmesi sadece hukukçular tarafından değil tüm toplum kesimleri tarafından kınanmaktadır. Kamuoyunda ‘darbeci baro’ sıfatını almış olan mevcut İstanbul Barosu yönetiminin; tüm bunları bir tarafa bırakıp stajyer avukatların kıyafetleri ile uğraşması, hukukçu kimliği ve mesleğimiz açısından kabul edilemez bir durumdur. İstanbul Barosu`nun bu yasakçı tavrı, insanlık onuruna aykırı, kadınların çalışma hayatına katılmalarını engelleyici ve ayrımcıdır.”
“Baro yasakçılık yerine, hak ve özgürlüklerin geliştirilmesine çalışmalıdır” diyen Dabag, “Baro yönetiminin, avukatlık mesleğinin henüz başındaki stajyer avukatlara yasakçı, kısıtlayıcı, ideolojik ve dayatmacı şartlar ileri sürmesi evrensel ilkelere aykırıdır. Baro, doğası gereği evrensel hukukun, kişi hak ve özgürlüklerinin benimsenmesi ve yerleşmesinde öncü olması gerekirken, tam tersine kendi içinde bile yasakçı uygulamalar sergilemesi mesleğimizin ve örgütümüzün itibarını da zedelemektedir. Baronun bu ve benzeri uygulamalarının takipçisi olacağımızı, bu hukuksuz uygulamayı kınadığımızı kamuoyuna saygı ile duyururuz.” diye konuştu.