Vize Muafiyat Düzenlemesi Turistlere Kolaylık Getirecek

Emniyet Genel Müdürlüğü, 1 Şubat'tan itibaren uygulamaya konulacak vize muafiyet süresine ilişkin düzenlemenin yabancı turistlerin olumsuz etkilenmeyeceğini bildirdi.

  Düzenlemeyle 90 günlük vize ve vize muafiyeti olan ülke vatandaşları Türkiye ' ye giriş yaptıktan sonra 90 günün ardından 6 aya kadar yurt dışına çıkmadan turistik amaçlı ikamet tezkerelerini bulundukları yerin İl Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesi`ne müracaat ederek alabilecek . Düzenlemeyle birlikte yabancı turistler Türkiye`de 3 ay vize ve vize muafiyetiyle kaldıktan sonra 6 ay süreli ikamet tezkeresi de alması halinde yurt dışına çıkmadan 9 ay kalma imkanına kavuşacak .

1 Şubat itibariyle yürürlüğe girecek yeni düzenleme , Türkiye`ye kısa süreli turistik amaçlı olarak dış temsilciliklerden alınmış vizeyle , veya vize muafiyetinden yararlanarak gelmiş olan tüm yabancıları kapsayacak , ancak vize rejiminde değişiklik getirmeyecek . 5683 sayılı Yabancıların Türkiye ' de İkamet ve Seyahatleri Hakkında Kanunun 3 . maddesinin birinci fıkrası gereğince Türkiye`de 1 aydan fazla kalacak yabancıların ikamet tezkeresi almaları gerekiyor . Yasa maddesindeki 1 aylık süre yeni düzenlemeyle değiştirildi .

Yeni düzenlemeyle vize muafiyet süresi veya vizede belirtilen kalış süresi yeterli ise yabancının Türkiye`den çıktığı günden önceki 180 gün zarfında 90 gün olarak belirlendi . Yabancının Türkiye`deki vize muafiyeti süresi veya vizede belirtilen kalış süresi 90 günden az ise 90 güne tamamlanacak şekilde yurt içinden uzatılabilecek . Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada , düzenlemenin mevzuatın AB Vize Tüzüğü`ne uyumlu hale getirmeyi amaçladığı belirtildi . Yeni uygulamanın vize rejimindeki vize ve vize muafiyet sürelerinde bir değişiklik getirmediğinin altının çizildiği açıklamada , düzenlemenin yalnızca Türkiye ' de ikamet tezkeresi almadan kalınabilecek süreyi kapsadığı belirtildi .

Yabancıların Türkiye ' de vize ve vize muafiyetiyle toplam kalış süresinin son 180 gün içerisinde 90 gün olduğu , bu süreden fazla kalmak isteyen yabancıların ülke ayrımı yapılmaksızın 6 aya kadar turistik amaçlı ikamet tezkeresi alarak kalabilecekleri kaydedildi . 90 günlük vize ve vize muafiyeti olan ülke vatandaşları Türkiye ' ye giriş yaptıktan sonra 90 günün ardından 6 aya kadar yurt dışına çıkmadan turistik amaçlı ikamet tezkerelerini bulundukları yerin İl Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesine müracaat ederek alabilecek .

Bu şekilde yabancı turistler Türkiye`de 3 ay vize ve vize muafiyetiyle kaldıktan sonra 6 ay süreli ikamet tezkeresi de alması halinde yurt dışına çıkmadan 9 ay kalma imkanına kavuşacak . Bu imkandan yararlanarak 9 ay kalmış olan yabancı turistler bu sürenin sonunda Türkiye ' den çıkış yapıp 1 gün sonra tekrar giriş yaptığı takdirde 90 gün süreyle tekrar ülkede kalabilecek . Düzenleme , yılın tamamında kalınacak süre bakımından yabancı turistler için herhangi bir kısıtlama getirmiyor .



DÜZENLEME KAÇAK ÇALIŞMAYI ENGELLEMEK AMACIYLA HAZIRLANDI

Türkiye`de yabancıların turistik amaçlı kalmalarını kolaylaştırmak amacıyla geçen sene ikamet tezkere harçlarında düzenleme yapıldığının belirtildiği emniyet açıklamasında , harç oranlarında ciddi oranlarda indirim yapıldığı vurgulandı . Türkiye`ye hasta bakıcı , ev hizmetleri gibi alanlarda çalışmak isteyen yabancıların Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı`na çalışma izni için başvurmaları gerektiğinin dile getirildiği açıklamada , yurt içinden izin başvurusu için gerekli olan ikamet tezkeresi alınmasına da kolaylık getirildiğine dikkat çekildi . İzin alınmadığı takdirde kaçak çalışan ve çalıştıran işveren hakkında idari para cezası uygulandığının hatırlatıldığı açıklamada , uygulamanın kaçak çalışma , yasa dışı ikamet , insan ticareti , yasa dışı göç ve göçmen kaçakçılığı ile her türlü yasa dışı faaliyetlere konu olabilecek durumları engellemeye yönelik olduğu vurgusu yapıldı .

Emniyet Genel Müdürlüğü açıklamasında son günlerde medyada düzenlemenin yabancı turistleri olumsuz etkilendiği yönünde haberlerin aksine , uygulamanın yasal yollardan vize veya vize muafiyetiyle gelen ve ikamet tezkeresi alan yabancı turistler ile daha uzun süreli kalmak isteyen ve belirli şartlara sahip yabancılar için kolaylık getirdiği savunuldu . Açıklamada şu ifadeler yer aldı : ' Türkiye ' de kalış süresi hesaplamalarında , yabancının Türkiye ' den çıktığı gün itibarıyla geriye yönelik olarak Türkiye ' de ikamet ettiği toplam günlerin sayısı hesaplanmakta , yurt dışında kaldığı günler ile ikamet tezkeresi alarak Türkiye ' de kaldığı günler ise bu hesaplamaya dahil edilmemektedir . Değişiklik , 01 şubat tarihinden sonra ülkemize girenler için uygulanacak ve bu tarihten sonraki kalışlar hesaplamalara dahil edilecek , hiçbir şekilde 180 günlük periyodun başlangıcı 1 Şubat 2012 tarihinden önce olmayacaktır . '