Altın yatırımcısına 'altın' öneriler

Altını bu seviyelerden almalı mı, satmalı mı, yükseliş ne kadar sürecek?

Altın yatırımcısına 'altın' öneriler
  Piyasalarda para gelecek çoşkusu yaşanırken emtialarda bu sevinçten nasibini aldı . Gözler altında . Altını bu seviyelerden almalı mı , satmalı mı , yükseliş ne kadar sürecek?

Dünya piyasaları paranın kokusunun alında kutlamalara başladı . Dünya endeksleri hep bir ağızdan sevinç çığlıkları atarken biz gelen haberlerin etkisini yüzde 4 ' lere kadar çıkan İMKB ile daha derinlerde hissettik .

FED ' in rekor düşük düzeydeki faizi 2014 ortalarına kadar devam ettireceğini açıkladı , bununla birlikte yeni parasal genişlemenin masada olduğu gerek görüldüğü an yangını söndürmek için devreye gireceğini söyledi . İşte bu açıklamalar endekslerde ve emtialara alım getirirken doları erimesine neden oldu

Bu noktada dikkat çeken hareketlerden biri altın tarafında yaşandı . FED ' in açıklamaları sonrasında sert yükselişe sahne olan altın İMKB kapanışında yüzde 2 üzerinde değer kazanarak 1730 ' lara kadar yükseldi .

Türk insanın yakından takip ettiği altında seyir nasıl olacak? Bu yükseliş kalıcımı? Altın almalı mı satmalı mı?

Bu soruları altın ve para piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk değerlendirdi .

Yıldırımtürk bir gün öncesinde FED ' in açıklamalarının çok net olmadığının faiz tarafında netlik olsa da , parasal genişleme konusunda çok net bir takvim olmadığının altını çizdi . FED ' in FOMC toplantısında yaptığı açıklamaların önemli bir döneme de denk geldiğini kaydeden Yıldırımtürk , ay sonu olması nedeniyle kontrat değişim işlemlerinin olduğunu belirtti . İyimser hava ile gerileyen dolar ile paritenin teknik olarak 1 . 32 ' leri test etmesine neden olduğunu kaydeden altın ve para piyasaları uzmanı Yıldırımtürk , FED ' in açıklamalarına paralel Avrupa ' dan Mart ayında gelmesi beklenen likidite enjekte edilme beklentisi olduğunu hatırlattı .

&ldquo ; ALTINDA UZUN VADELİ YÜKSELİŞ GÖRÜNMÜYOR&rdquo ;

Yıldırımtürk daha önceki parasal genişlemenin piyasalarda büyük spekülatörlere gittiğini belirtirken bu sefer enjekte edilecek paranın küçük yatırımcıya ve borçlara gideceği belirtti . Bu nedenle hem Avrupa ' dan hem de ABD ' den gelmesi muhtemel olan parasal genişleme hareketinin eskiden olduğu kadar altın üzerinde çok ciddi etki bırakmayacağını vurguladı .

Bu nedenle altın tarafında sırasıyla 1 . 730 dolar seviyelerinden 1 . 685 dolar ve 1 . 645 dolar seviyesine gerileme yaşanabileceğini kaydeden Yıldırımtürk , Avrupa tarafında kamu borç görüşmelerinin hala sonuçlanmadığını , Yunanistan ile ilgili sürecin hala belirsizliğini koruduğunu , bu nedenle de gelecek olan paranın borçları kapatmak için kullanılacağını söyledi .

ECB ' den gelecek olan 90 milyar euronun tüketime yönelik olmayıp tasarrufa yönelik olacağını , bu nedenle de tüketimde gerileme yaşanabileceğinin altını çizen Yıldırımtürk , gelinen noktada hammadde fiyatlarının da etkileneceğini ve aşağı yönlü seyir olacağını belirtti .

&ldquo ; SATIŞ İÇİN UYGUN DÖNEM&rdquo ;

Merkez ' in son dönem politikaları ile döviz sepetinde 2 . 20 ' lerden 2 . 07 ' lere kadar gerilendiğini kaydeden para piyasaları uzmanı , dolar TL kurundaki zayıflama ile dışarıda altında yaşanan sert hareketlerin iç piyasada aynı etkiyi göstermediğini kaydetti .

Altının ons fiyatının son hareketler ile birlikte neredeyse 55 dolar artış gösterdiği belirten Yıldırımtürk içerde bu hareketin 24 ayar altında 1TL 25 kuruş , çeyrek altında 2 TL , cumhuriyet altınında ise 8 TL olarak kendisini gösterdiğini açıkladı .