Kto’dan Yeni Ekonomik Kanunlarla İlgili Değerlendirme

Konya Ticaret Odası (KTO) Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öztürk, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) gönderilmesi beklenen yeni Çek, Teşvik ve Özel Ekonomik Bölge Yasası’yla ilgili değerlendirmelerini içeren raporu Konya Milletvekilleri, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne gönderdiklerini söyledi.

  Çek yasası ile ilgili tartışmaların devam ettiğini dile getiren KTO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öztürk , bu konuda üyelerin görüşlerinin dikkate alınarak raporlarını hazırladıklarını bildirdi . Öztürk , “Çek Kanunu’nda yapılacak değişiklikte , mutlaka alacaklı kesimde dikkate alınmalıdır . Çek kanunundaki yaptırımların ortadan kaldırılması hem borçluların hem de alacaklıların aleyhine olacaktır . Finans sıkıntısı çeken işletmeler , çeki vade aracı olarak kullanmaktadır . Son uygulamayla çeke olan güven azalacağı için işletmelerimizin finans sıkıntısı devam edecektir” dedi .

KTO , KSO , KTB , MÜSİAD Konya Şubesi , AKTİSAD Konya Şubesi ve ASKON Konya Şubesi tarafından ortak hazırlanan Yeni Teşvik Yasası ve Özel Ekonomik Bölge Yasası hakkında görüşlerin yer aldığı raporların ; Ekonomi Bakanlığı , Dışişleri Bakanlığı , Kalkınma Bakanlığı , Konya Milletvekilleri , TOBB , DPT ile AK Parti ve MHP Konya İl Başkanlıklarına gönderildiğini kaydeden Başkan Öztürk , geniş mutabakatla hazırlanan raporların Konya’nın ekonomik açıdan daha güçlü hale gelmesi için hazırlandığını belirtti

Öztürk , sözlerine şöyle devam etti ; “Bölgeler arası gelişmişlik farklarının giderilmesi ve Anadolu ekonomisinin İstanbul’la rekabet edebilmesi açısından son derece önemli gördüğümüz Yeni Teşvik Yasası ve Özel Ekonomik Bölge Yasası hakkında Konya iş dünyasının ortak görüşlerini içeren raporlarımızda yer alan taleplerimizi ilgili kişi ve kurumlara ilettik . Ortak görüş çerçevesinde hazırlanan raporlar şehrimizin birlik ve beraberlik içerisinde taleplerini dile getirmesi açısından önem taşımaktadır . Konya’nın , sanayi yapısı ve üretimdeki çeşitliliği ile taşıdığı ticari potansiyeli daha iyi değerlendirebilmemiz açısından bölgesel bazda devam etmesini istediğimiz teşvik sisteminde teşvikli sektörlerin artırılması gerekmektedir . Diğer taraftan teşvik sistemi ile birlikte 1 milyon dolarlık ihracat rakamlarını aşan illere özel ekonomi bölgeleri kurulması çalışmaları da yürütülmektedir . Coğrafi yapısı ve konumu ile lojistik merkez olma özelliği taşıyabilecek Konya nüfusu , ekonomisi ve sanayi alt yapısı ile ön plana çıkmaktadır . Konya’ya kurulacak Özel Ekonomi Bölgesi ile şehrimiz bölgesel kalkınmada lokomotif özelliği gösterecektir . ”
Kaynak: İHA