Karlı ve Buzlu Yolda Yürüme Teknikleri

Soğuk ve kar yağışlı havanın etkisini iyice hissettirdiği bugünlerde kayıp düşenler hastaneleri doldururken, sokağa çıkmadan evvel alınacak basit tedbirler sakatlıkların önüne geçiyor.

Uzmanlar; topuksuz, kösele, altı lastikli veya kauçuk ayakkabı giyilerek ya da çorabı ayakkabının üzerine geçirerek düşmeye karşı tedbir alınmasını tavsiye ediyor.

Kış mevsiminin kendini sert bir şekilde hissettirdiği şu günlerde basit tedbirler alarak buzlu ve karlı havalarda kaza geçirmeden yürünebilir. Uygun duruş ve yürüme tekniklerinin kar ve buzda kaymaları önleyerek kırık çıkık vakalarının önüne geçilebileceğini söyleyen Bursa Devlet Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Tayfun Açıkgöz, "Karlı, buzlu ve yağmurlu havalarda acele etmeyin. Yürüme alanlarındaki kar ve buz, kum ya da tuzla temizlenmeli. Su geçirmez, yalıtımlı, kaymaz kalın tabanlı,geniş ve yüksek olmayan topuklu ve hafif kışlık botlar kullanılmalı. Sert buz oluşmuş ise botlara buz kıskaçları takmalı. Dengeyi sağlamak için baston kullanmalı. İleri yaşlardaki kişiler mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamalı. Atkı ve eldiven kullanmalı, eller ısıtılmak için ceplere sokulmamalı. Ciddi yaralanmaların büyük kısmı kayma sırasında ellerin dengeyi sağlayamamasından kaynaklanıyor. Adımlar küçük atılmalı ve iki ayak arasındaki mesafe artırılarak yürümeli. Rahat kıyafetler giyilmeli, ayakkabılarıntopuksuz, kösele, altı lastikli veya kauçuk olmasına dikkat edilmeli. Eskimiş kalın çorapları, ayakkabının üstüne geçirilerek yola çıkılmalı. Düşme neticesinde meydana gelen kırıklarda ilk etapta soğuk kompres yapılmalı" dedi.
Kaynak: İHA