Tdk Başkanlığı'ndan Ayrılan Akalın: Bu Kararın Arkasında Kimse Bir Şey Aramasın

TDK Başkanlığı görevinden ayrılan Şükrü Haluk Akalın, “Her şeyi tadında, zamanında bırakmak gerekiyor.

Bu kararın arkasında kimse bir şey aramasın.” dedi. Akalın, mesai arkadaşlarından helallik istedi.
Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanlığı görevini bırakan Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın için bir veda töreni düzenlendi. Akalın burada yaptığı konuşmada 15 Nisan 2001’de başlayan TDK Başkanlığı görevinden bugün itibariyle ayrıldığını söyledi. Hacettepe Üniversitesi’ndeki öğretim üyeliği görevine dönme kararının tamamen kendisine ait olduğunu vurgulayan Akalın, “Her şeyi tadında, zamanında bırakmak gerekiyor. Bu kararın arkasında kimse bir şey aramasın. 11 yıl gerçekten çok uzun bir süre. Bu süre içinde hiçbir leke olmadı.
En küçük yolsuzluk, usulsüzlük…” diye konuştu.

Akalın, zaman zaman bazı eleştiriler aldığını, ancak eleştirilmekten hiçbir zaman korkmadığını söyledi. Memurlardan önce geldiğini ve hep kurumdan en son çıkan kişi olduğunu dile getiren Akalın’ın, gelen telefonları kendini ‘güvenlik Murat’ olarak tanıtarak açtığı anısı ise salonda gülüşmelere yol açtı. TDK’ya ödev için gelenler, dedesinden ninesinden duyduğu bir lafın ne olduğunu öğrenmek isteyenlere kadar sayısız talep geldiğini aktardı.

Göreve ilk başladığında, neler yapılması gerektiği konusunda bir liste hazırladığını belirten Akalın, bir çok işe imza atıldığını söyledi. Akalın, ancak her şeyi bir kişinin tamamlamasının da mümkün olmadığını belirtti. Bu kapsamda yarım kalan bazı projeler de bulunduğunu ifade eden Akalın, Büyük Türkçe Sözlüğün internette kullanıma açıldığını ancak mutlaka basılı hale de getirilmesi gerektiğini vurguladı. 55 yıllık ömrünün beşte birinin TDK çatısı altında geçtiğini söyleyen Akalın, “Daima Türkçe için çalıştım. Son nefesimde bu yürek Türkçe için çarpmaya devam edecek. Başkanlık görevime geldiğimde saçlarımda beyazlar vardı ama kaşlarım daha kırlaşmamıştı. Bu 11 yılda saçlarımla birlikle kaşlarım da ağırdı.Burada acı tatlı günlerimiz geçti. Geçen 11 yılda kaybettiğimiz arkadaşlara yandığım günler dışında, TDK’da acı bir tek günüm geçmedi. Ömrümün en güzel tatlı yılları bu çatı altında geçti.” dedi.

Görevi süresince üzdüğü kişilerden özür dileyen Akalın, TDK çalışanlarına “Ben hakkımı helal ediyorum, siz de hakkınızı helal edin.” diye seslendi.