Pakistan Cumhurbaşkanı Zerdari, Ülkesine Geri Döndü

Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari, Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai şehrinden ülkesine geri döndü.

Ordu ile sivil yönetim arasındaki gerginliğin yükseldiğin bir dönemde Zerdai’nin dün Dubai’ya gitmesi ülkede askeri darbe söylentilerini güçlendirmişti.

Pakistan Cumhurbaşkanı’nın sözcüsü Farhatullah Babar, Zerdari’nin bugün ülkesine döndüğünü söyledi. Babar, “Cumhurbaşkanı, bugün erken saatlerde İslamabad’a döndü.” Dedi.

Ziyaretin ülkenin güçlü ordusu ile sivil hükümeti arasındaki gerginliğin yükseldiği bir sırada yapılması ise dikkat çekmişti.

Pakistan’ın sivil Cumhurbaşkanı ile güçlü ordusu arasındaki gerginliğin merkezinde, Mayıs 2011′de ABD’li Amiral Mike Mullen’e gönderilen ve Pakistan’da ordunun darbe hazırlığına karşı yardım isteyen bir bilgi notu yer alıyor. Notta, Pakistan ordusunun ABD’nin Üsame Bin Ladin’i öldürmesinden sonra olası darbe girişimine karşı yardım istediği ifade ediliyor.


Olay Ekim 2011′de, Pakistan asıllı ABD’li işadamı Mansoor Ijaz’in Financial Times’da köşe yazısı yazması üzerine ortaya çıkmıştı. Ijaz, Pakistan’ın Washington Büyükelçisi Hüseyin Hakkani’nin söz konusu notu yazdığını ve kendisinden göndermesini istediğini yazdı. Ijaz ayrıca nota Zerdari’nin de destek verdiğini iddia ediyor.