İzmir'de Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisinin İmzaları Atılıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi`nin, arıtma tesislerinden çıkan çamurları kurutarak altı kat azaltacak ve tarım alanlarında kullanılmasını sağlayacak olan "Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi" projesi hayata geçiyor.

İzmir'de Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisinin İmzaları Atılıyor
Maliyeti 24 milyon 513 bin lira ve 14 milyon 928 bin euro olmak üzere yaklaşık 61,5 milyon lira olacak tesisin yapımını üstlenen Türk-Yunan ortaklığı olan Aktor-Arbıogaz firmasıyla yarın (14 Ocak) protokol imzalanacak.

Kurulacak tesisle arıtmalardan çıkan günlük 800 ton çamur, yaklaşık altı kat azaltılarak 120 tona düşürülecek ve yüzde 90 oranında kurutarak tarım alanlarında veya çimento fabrikalarında ek yakıt olarak kullanılır hale getirilecek. Yapımına bu ay içinde başlanacak tesis, Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi içinde yaklaşık 30 bin metrekarelik alana kurulacak. Kurutma ünitesi 16 ayda, çürütme ünitesi 2 yılda tamamlanacak. Yatırımın hayata geçirilmesiyle Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi sahasındaki çamur depolama işlemi sona erdirilecek ve bu alanlar rehabilite edilecek. Çamurda kokuya sebep olan organik bileşikler, çürütmeyle biyogaz olarak tanımlanan ve yanabilen gaz bileşenine dönüşecek. Ayrıca kurutma sırasında kokuyu önlemek için ikili kimyevi ve biyolojik koku kontrol sistemi kurulacak.

Tesiste Çiğli`nin yanısıra Aliağa, Foça, Menemen, Kemalpaşa, Güneybatı, Urla, Seferihisar, Ayrancılar-Yazıbaşı, Torbalı, Havza ve Bayındır ile yapımı devam eden Doğanbey-Payamlı ve Özdere-Gümüldür atık su arıtma tesislerinde oluşan çamurlar da bertaraf edilecek. Yüzde 90 kurutulan çamurlar, toprak iyileştirici olarak yeşil alanlarda, arazi rehabilitasyonunda ve tarım alanlarında veya ek yakıt olarak çimento fabrikalarında kullanılabilecek.