Mediküm, Tıbbi Cihaz İmalatı Sektörü Strateji Belirleme Çalıştayına Katıldı

Samsun Medikal Sanayi Kümelenme Derneği (Mediküm) Başkanı Dr.

Ahmet Aydemir, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)’nin `Türkiye’nin 2023 İhracat Strateji Haritası ve Performans Programı` kapsamında İstanbul’da düzenlediği `Tıbbi Cihaz İmalat Sanayi Sektör Strateji Belirleme Çalıştayı`na katıldı. Burada sağlık sektöründeki pazarın hızla arttığına dikkat çeken Dr. Aydemir, cerrahi el aletleri imalatında Türkiye’de ipi göğüsleyen Samsun’un önemini anlatarak beklentilerini dile getirdi.
Sektör temsilcileri ile üreticilerin katıldığı `Tıbbi Cihaz İmalat Sanayi Sektör Strateji Belirleme Çalıştayı’nı Cihan Haber Ajansı(Cihan)`na değerlendiren Mediküm Başkanı Dr. Ahmet Aydemir, toplantının verimli geçtiğini söyledi.
Tıbbi cihaz ve cerrahi el aletleri imalatı sanayinin öneminin günden güne arttığını ve bunun ileri teknoloji kullanımına katkı sağladığını ifade eden Dr. Aydemir, sektöre yönelik tüm kesimlerin katılımı ile kümelenme politikalarının oluşturulacağını kaydetti.
Aydemir, Samsun Sektör İhtisas Organize Sanayi Bölge yatırımlarının hayata geçmesi ile hedeflenen ihracat rakamlarına ulaşılmasında sektörün ciddi katkı yapacağını vurguladı.

Türkiye`deki tıbbi alet, cihaz, ekipman, donanım üretiminin sağlık sektöründeki talebin beşte birini dahi karşılayamadığının altını çizen Dr. Ahmet Aydemir, “1980`li yılların başında Samsun’da cerrahların yönlendirmeleri ile cerrahi alet üretimi başlandı. Zaman içerisinde cerrahi el aletleri üretimine ilave olarak steril farmasotik ampul, medikal gaz sistemleri, ortopedik implant, röntgen sistemleri, işitme cihazları, sterilizasyon konteynır ve tel sepetleri ile aksesuarları, hasta yatakları, paslanmaz ameliyathane ekipmanları gibi diğer konularda da üretimlere geçildi. Almanya`nın Tutlingen kentinin 150 yıl, Pakistan’ın Sialkot kentinin de 65 yıldır içinde bulunduğu sektörde yüzlerce büyük küçük işletme var." dedi.

Sektörün Türkiye ayağında ise Samsun`un öne çıkarak dünyanın üçüncü kümelenme merkezi olduğuna dikkat çeken Aydemir, "Hali hazırda kurulu bulunan 50’yi aşkın tıbbi cihaz üreticimiz dünyanın dört biryanına ihracat gerçekleştiriyor. Bu gelişmenin iyi değerlendirilerek sürecin iyi yönetilmesi durumunda Samsun, yeni yatırımlar konusunda sektörün çekim ve büyüme merkezi olabilir.“ değerlendirmesinde bulundu.