Çiçek: ''çözüm Adil ve Kalıcı Olmalıdır''

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Kıbrıs sorununa çözüm bulmaya yönelik yürütülen müzakerelerden çözüm beklediklerini, ancak bunun ne pahasına olursa olsun bir çözüm değil, adil ve kalıcı bir çözüm olması gerektiğini söyledi.

Çiçek, KKTC Cumhuriyet Meclisi'ni ziyaret etti. Çiçek, iki ülke parlamento heyetleri arasındaki görüşme sırasında yaptığı açıklamada, Kıbrıs sorununun çözülmemesinin sorumlusunun KKTC ve Türkiye olmadığını, esas sorumlunun soruna bezirgan mantığıyla bakan Rumlar ve onlara destek veren bir kısım ülkeler olduğunu kaydetti.Çiçek, şöyle devam etti: ''Ne pahasına olursa olsun bir anlaşma değil, adil ve kalıcı bir barışın olması lazım. Ne pahasına olursa olsun yapılacak bir anlaşma bir süre sonra bugünkünden çok daha büyük problemler çıkarır. Bir çözüm siyasi eşitlik temelinde olacaktır. Bu zihniyet değişmezse bu anlaşma olmaz. İç politika mülahazaları ile işi sürüncemede bırakmanın da bir anlamı yoktur.'' Genel olarak ülkelerin, sorunlarını çözerek AB'ye üye olduğunu anlatan Çiçek, AB'nin sorunu çözmeden Kıbrıs Rum yönetimini üye kabul ederek hata yaptığını, şimdi de bu hatasını KKTC ve Türkiye'ye ödetmeye çalıştığını söyledi.Çiçek, tecrit ve izolasyonların bedel ödetmeye örnek olduğuna işaret ederek, dünyada biraz hak, adalet vicdan, insanlık varsa izolasyonların asla kabul edilmemesi gerektiğini belirtti.KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer de Rum tarafının, "Kıbrıs Türk halkının hakkı olana da sahip çıkarak, adanın doğal zenginliğine tek başına sahip olmaya çalışmasının Kıbrıs sorununa adil ve kalıcı çözüm bulma müzakerelerini de zehirlediğini" dile getirdi.Bu durumun müzakereleri zehirlemesi yanında, bölgede sıkıntı ve soruna neden olduğuna işaret eden Bozer, tüm bunların altında yatan nedenin doğal zenginliklere Rumların tek başına sahip çıkmaya çalışması olduğunu söyledi

-Heyetteki Pavey'e asansör süprizi- Cemil Çiçek daha sonra Türkiye'nin Lefkoşa Büyükleçiliği'ni ziyaret etti. Çiçek'e eşlik eden meclis heyetinde yer alan, CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey, asansör olmayınca, merdivenlerden bir üst kata çıkmadı ve Büyükelçilikteki görüşmeye katılamadı.Pavey, Büyükelçiğe girince, merdivenlere bakarak ''Asansör var mı?'' diye sordu. Pavey, asansör olmadığını öğrenince, bir üst kata çıkmadı. Büyükelçilik görevlileri, Pavey'i ayrıca ağırladı.
Kaynak: AA