Kongo’ya Türk Damat, Elazığ’a Kongolu Gelin (özel)

Afrika’daki Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde bulunan Şafak Türk Okulu’nun müdürü Ramazan Çelik, hayatını Kongolu doktor Neema Kabidze ile memleketi Elazığ’da birleştirdi.

Kongo’ya Türk Damat, Elazığ’a Kongolu Gelin (özel)
Çiftin, düğünü renkli görüntülere sahne oldu. Bundan sonraki yaşamlarını da başka bir Afrika ülkesi olan Mali’de geçirecek olan ikili, insani yardım amaçlı eğitim ve sağlık hizmetlerine birlikte devam edecek.
31 yaşındaki Ramazan Çelik, Ortadoğu Teknik Üniversitesi`nde Bilgisayar Mühendisliği bölümünü bitirdi. Daha sonra da Gazi Üniversitesi`nde Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi`nde pedagoji sertifikası aldı. Yaklaşık 12 yıl önce çantasını alarak, kara kıtaya eğitimci olarak giden Çelik, ilk olarak Güney Afrika Cumhuriyeti`ndeki Türk okulunda çalışmaya başladı. Daha sonra Malabi’ye giden Çelik, burada da psikoloji eğitimi aldı. Bir sonraki durağı ise Kenya olan eğitimci, ardından Demokratik Kongo Cumhuriyeti`nde bulunan Şafak Türk Okulu`nda görev yapmaya başladı. Okulun müdürlüğünü üstlenen ve bekar olan genç eğitimcinin hayatı, sıtma hastalığına yakalanması ile değişti. Kampüs içerisinde bulunan klinikte tedavi olan genç eğitimci, kendisini iyileştiren doktor Neema Kabidze ile hayatını birleştirme kararı aldı. Konuyu Elazığ’da bulunan ailesine açan eğitimcinin kararı ilk önce şaşkınlıkla karşılansa da zaten yıllardır evlenmesi yönünde kendisine ısrarda bulunanların yüzünü güldürdü. Evlilik kararı aldığı doktor Kabidze’nin ailesinin de bu duruma onay vermesi ile süreç başlamış oldu.
Kongo geleneklerine göre, bir inek ve beş keçinin alınmasının öngörüldüğü başlığı da ödeyen öğretmen, ülkenin geleneklerine göre ilk düğünü bu Afrika ülkesinde yaptı. Son düğünü de memleketi Elazığ’da yapan öğretmen, kıyılan nikahla dünya evine girdi.
Yaşadığı mutluluğu anlatan genç eğitimci, “Eşimle sadece renklerimiz farklı. Onların da Müslüman olan aile yapımızla çok benzerlikleri var. Aileme ilk olarak konuyu açtığımda, eşimin zenci ibaresini sevmediğim için ‘esmer’ olduğunu söyledim. Onlar ‘Sen sevdiysen, biz de severiz’ dediler ve bugüne geldik. İnsanlığın rengi yoktur. Ben eşimin kalbini sevdim. Farklı renklerde olsak da kalbimiz bir. O Elazığ’ın gelini oldu. Ben de Kongo’nun damadı oldum. İnşallah, sevdiklerimizin dualarıyla arzu ettiğimiz hizmeti yapmak için elimizden geleni yapıp, sonuna kadar gideceğiz.” dedi.
Kabidze de duygularını, “Rüyalarımda görürdüm. Hep Müslüman ve beni seven biri ile beraber bir yuva kurmanın hayalini kurardım. Allah’a şükür bugüne kavuştuk. Eşimle bundan sonra eğitim ve sağlık alanında insani yardım faaliyetlerine birlikte devam edeceğiz.” diyerek dile getirdi. Mutlu bir evliliğe imza atan çift, şimdi Türkiye’den ayrılıp, bir sonraki durakları olan Mali’ye gidecek. Burada Uluslararası Bedir Koleji`nde eğitim faaliyetlerine devam edecek olan genç eğitimci, Kongolu eşi ile bu ülkede yeni bir hayat kuracak.