Yılmazlar Holding: İsrail Gerginliği Türkiye'nin İstikrarını Bozabilir

İsrail'de iş yapan Yılmazlar Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Reyiz Yılmaz, Türkiye-İsrail arasındaki gerginliğin sürmesinin Türkiye'nin istikrarını bozabileceği imasında bulundu.

Yılmazlar Holding: İsrail Gerginliği Türkiye'nin İstikrarını Bozabilir
Yılmaz, Türkiye ve İsrail arasında süren gerilimin artarak sürmesi halinde, Türkiye’ye çeşitli zararlarının olacağını söyledi. Yılmaz, Türkiye ile İsrail arasında yaşanan gerilimin Türkiye’de hükümet tarafından uygulanan istikrar politikalarına zarar vereceğini öne sürdü.
İki ülke arasında yaşanan kriz sonucunda Akdeniz’de herhangi bir savaş ihtimalinin olmadığını ifade eden Ahmet Reyiz Yılmaz, Türkiye ve İsrail’in hiçbir zaman savaşa girmeyeceğini dile getirdi. Gelecek günlerde Başbakan’ın Mısır Ziyareti ve bu ziyaret kapsamında Gazze’yi de ziyaret etmesi konusunda konuşan Ahmet Reyiz Yılmaz, Başbakan’ın Gazze’yi ziyaret etmesinin bu süreçte yanlış olacağını savundu. Bu ziyaretin daha sonraki süreçte düşünülmesi gerektiğini ifade etti.
Konuşmasında ABD Başkanı Barack Obama'yı örnek gösteren Yılmaz, ''Obama, İsrail 1967 sınırlarına geri çekilmeli dedi ve ardından Netenyahu ABD Meclis'inde dakikalarca ayakta alkışlandı ve Obama Meclis'e giremedi. Ardından ABD için olmayacak bir şey oldu ve kredi notu bu ülkenin düştü. Tüm bunlar Obama'nın İsrail yaklaşımından kaynaklandı.'' dedi.
Obama'nın İsrail'e yönelik olumsuz yaklaşımlarının başta ekonomik olarak yansımalarının olduğunu söyleyen Yılmaz, İsrail gerginliğinin de Türkiye'de istikrarı bozucu benzer gelişmelere neden olabileceğini ileri sürdü. Yılmaz, Türkiye’de yaşanan bu olayların devam etmesi halinde yeni bir ekonomik krizin yaşanabileceğini söyledi. Yılmaz iki ülke arasındaki gerginliğin aşılabilmesi için basın yoluyla değil diplomasi yoluyla diyalogun kurulması gerektiğinin altını çizdi.
1948 yılında İsrail’in kurulmasından bu yana Türkiye ile İsrail arasında yaşanan en büyük diplomatik krizin Mavi Marmara krizi olduğunu ifade eden Ahmet Reyiz Yılmaz, ancak iki ülke arasındaki bağların da çok derin olduğunu kaydetti. Açıklanan Birleşmiş milletlerin Mavi Marmara raporuyla ilgili olarak konuşan Yılmaz, açıklanan BM’nin açıkladığı raporun çok dengeli olduğunu ifade etti. Yılmaz, İsrail’in olayla ilgili olarak derin üzüntülerini iletmesinin, zoraki özür dilemesinden daha anlamlı olacağını kaydetti.
Türkiye’nin illaki özür diye diretmesinin bölgenin geleceği açısından olumsuz sonuçlar doğurabileceğini ifade eden Yılmaz, bu konunun biraz daha alt perdeden konuşularak, bu meselenin diplomatik yollarla çözülmesi gerektiğini kaydetti. Bu kriz’in sürmesi halinde bölgenin istikrarının bozulacağını kaydetti.