Guardian: Bm, Gazze Ablukası Konusunda Kendiyle Çelişiyor

İngiltere’nin önde gelen gazetesi Guardian, "İsrail ve Türkiye: Dalgalı denize açılıyorlar" başlığıyla yayınladığı başyazıda, Türkiye’nin Mavi Marmara baskını ve Gazze ablukasını Uluslararası Adalet Divanı’na taşıma kararında haklı olduğunu belirtti.

Gazete, İsrail’in bir kez daha “stratejik bir ilişki yerine taktiksel bir zaferi” tercih ettiğini savundu.


Dünyaca ünlü İngiliz gazetesi, Birleşmiş Milletler (BM) talimatıyla hazırlanan Palmers raporunun, İsrail’in Gazze kuşatmasıyla ilgili BM’nin şimdiye kadar yayımladığı tüm raporlarla çelişki içinde olduğuna dikkat çekti. BM İnsan Hakları Konseyi’nin Eylül ayında yayımladığı rapor ve Goldstone raporu buna örnek olarak gösterildi.

Türkiye’nin bu olayı Uluslararası Adalet Divanı’na taşımasının çok yerinde bir karar olduğunu savunan gazete yayın yönetimi, “Eğer Palmers raporunun öne sürdüğü gibi Gazze ablukası uluslararası hukuka uygun ise o zaman işgalin de uygun olması gerekir.” sözlerine yer verdi.


İsrail'in Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'ne (OECD) Türkiye'nin onay vermesiyle üye olduğunu hatırlatılan makalede, Arap Baharı sonucu bölgedeki dengelerin değiştiğini ve Türkiye’nin her geçen gün bölgede önemini daha da arttırdığına vurgu yapıldı.


Gazete, Türkiye ile İsrail arasında yaşanan bu gerginliğin, BM Genel Kurulu’nda bu ay yapılması beklenen “Filistin’in devletleşme” planlarını da etkileyebileceğine dikkat çekti.