Prematüre ve Yeni Doğan Bebeklere Göz Kliniği

Diyarbakır Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi`nde açılan göz polikliniğinde, prematüre ve yeni doğan bebeklere göz muayenesi yapılmaya başlandı.

Prematüre ve Yeni Doğan Bebeklere Göz Kliniği
Diyarbakır Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi`nde yeni doğan ve prematüre bebeklerde oluşan ve oluşabilecek göz hastalıklarının tespiti ve erken tedavisi için klinik açıldı. Göz polikliniğinde, çocuklarda göz tembelliği, şaşılık, kırma kusuru gibi sık olarak görülen hastalıkların erken yaşta tespitinin sağlanması hedefleniyor.

Açılan kliniğe sorumlu olarak atanan uzman doktor Pınar Topçu Yılmaz, vaktinden önce doğan bebeklerde birçok rutin muayenenin yanı sıra göz muayenesinin de ihmal edilmemesi gerektiğini belirterek şöyle konuştu: "Bu bebeklerde görülen en önemli göz problemi prematüre retinopatisi adı verilen hastalıktır. Bu hastalıkta erken doğumdan ötürü gelişimini tamamlamamış damarlar nedeniyle retina tam oksijen alamaz ve normal olmayan zararlı yeni damarlar oluşur. Hastalık erken dönemde tanınıp tedavi edilmezse buzararlı damarlar retina dediğimiz gözün görmeyi sağlayan sinir tabakasında kanamalara, kabarmaya ve büzüşmeye, bunların sonucunda da körlüğe yol açar. Bu nedenle erken doğan bebeklerin doğumdan 1 ay sonra göz muayenesine getirilmeleri ve sonrasında göz doktorunun önerdiği sıklıkta takip edilmeleri çok önemlidir. Hastanemizde son 1 senedir prematüre bebeklerin muayenesi başarılı bir şekilde yapılmakta ve hastalık saptanan bebekler tedavi için Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi ve il dışındaki üniversitehastanelerine gönderilmekteydi. Yakında lazer cihazının hastanemize gelmesiyle bu bebeklerin tedavilerinin de hastanemizde gerçekleştirilmesi sağlanacaktır." "GÖZDE ERKEN TANI ÇOK ÖNEMLİ" Yeni doğan bebeklerde mutlaka göz muayenesinin yapılması gerektiğini ve bölgede yaşanan göz sorunlarının erken tanı sayesinde ortadan kalkabileceğini ifade eden Yılmaz, "Erken doğan bebeklerin yanı sıra vaktinde doğan çocukların da 4 yaşına gelmeden önce mutlaka bir göz doktoru tarafından muayene edilmesi önemlidir. Çocuklarda göz tembelliği, şaşılık, kırma kusuru gibi hastalıklar sık olarak görülmekte ve bu hastalıkların erken yaşta tespit edilmesi tedavi de başarı şansını artırmaktadır. Bölgedeçocuklarda sık olarak görülen göz problemleri erken yaşta tanı konulmamasından kaynaklanmaktadır. Açtığımız bu poliklinik sayesinde prematüre ve yeni doğan bebeklerdeki göz problemleri başarıyla tedavi edilecektir" dedi.
Kaynak: İHA