Kur’an Kursu Öğreticilerine Hitabet ve Diksiyon Kursu

Nevşehir merkezinde görev yapan Kur’an kursu öğreticilerine yönelik, Kur’an kursu hizmetlerinin etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesi için `diksiyon, hitabet ve beden dili` konulu seminerler düzenleniyor.

Kur’an Kursu Öğreticilerine Hitabet ve Diksiyon Kursu

Seminere Müftülükten sorumlu Vali Yardımcısı Ali Murat Kayhan, Müftü Vekili Ali Gülden, Müftü Yardımcısı Celalettin Altunkaya ve Kur’an kursu öğreticileri katıldı.

Vali Yardımcısı Ali Murat Kayhan konuşmasında, "Bizde eğitim, insanlar doğar doğmaz kulağına okunan ezanla başlar, işte bu bir bilgilendirmedir." dedi. Bilgi eksikliği ve yetersiz eğitim konusunun hiçbir mazereti, bahanesi yoktur diyen Vali Yardımcısı Kayhan, bol bol kitap okumanın önemine değindi. Kayhan şöyle devam etti: "Kur’an kursu öğreticisi arkadaşlarımız, yüce dinimizin, insanlığın hem dünya hem de ahiret mutluluklarını temin etmeyi hedefleyen emirlerini tebliğ ederken, şüphesiz önemli ve hassas bir görevi yerine getirmektedirler. Dinimizin ilk emri oku olmasına rağmen en az kitap okuyan toplumlardan birisiyiz. Japonya’da yılda 4 milyar 300 milyon adet kitap basılırken, Türkiye’de ise 23 milyon kitap basılıyor. Bu durum, Japon insanının Türk insanından yaklaşık 150-200 kat fazla kitap okuduğunu göstermektedir."
Müftü Vekili Ali Gülden ise konuşmasında, Kur’an kursu öğreticiliğinin, alan bilgileri yanında bu bilgileri başkaları ile paylaşmaya yardımcı olacak sanatı da gerektiren bir faaliyet olduğuna değindi.
Paylaşabilmek için, bir konunun bilgisine sahip olmak nasıl gerekliyse onu paylaşabilmenin yöntem ve tekniklerini bilmek ve uygulayabilmek de o kadar gereklidir diyen Gülden, bunu kısaca `bilmek ve öğretebilmek` şeklinde ifade etmenin mümkün olduğunu söyledi.
Nevşehir İl Müftülüğü tarafından Rehberlik ve Araştırma Merkezi Salonu`nda düzenlenen semineri, Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Tiyatro Topluluğu Başkanı Murat Özdeniz verdi.

Özdeniz, Kur’an kursu öğreticilerinin tamamının katıldığı seminerde, başta Din görevlisinin hitabeti ve öğrenci-öğretmen ilişkileri olmak üzere öğrencilerle iletişim kurma, Diksiyon ve Beden Dili konularında önemli bilgiler verdi.
Seminer de Özdeniz, "Ses, insanın kişiliğini yansıtır. Gözlem yeteneği güçlü bir kimse, her hangi biri ile birkaç dakikalık konuşma sırasında, onun hangi özellikte bir insan olduğu hakkında genel yargıya varabilir. Diksiyonda başarı; kişinin okuduğunu, söylediğini içinde duyabilmesine, içinden geldiği gibi sıcak, içten söyleyebilmesine bağlıdır. Havasına girebilen bir kişi, söylediklerine bir anlam derinliği ve inceliği kazandırır. Bazen bir tek kelimenin telâffuzu bile, o kişinin geçmişi, öğrenim derecesi, zihin faaliyeti ve yeteneği hakkında fikir verebilir. Ses, dalgınlık, kayıtsızlık, korkma, utanma, kibirlilik, kendini beğenme, dikkatsizlik, bünyece zayıflık vb. birçok özellikleri ortaya koyabilir. Aynı zamanda o kimsenin uyanık, yetenekli, dengeli, atak, makul, cesur olduğunu da gösterebilir. Kaba, pürüzlü, sert, haşin, genizsil, çok ince sesler; dinleyenler üzerinde iyi bir etki bırakmaz." diye konuştu.

Diksiyon ve hitabet eğitimi alan Nevşehir Kur’an kursu öğreticileri bu hizmetlerinden dolayı İl Müftü Vekili Ali Gülden’e ve Müftü Yardımcısı Celalettin Altunkaya’ya teşekkürlerini iletip, böyle bir eğitim almalarından dolayı duydukları memnuniyeti dile getirdi.
Din eğitimi ve Kur`an öğretmenin büyük bir sorumluluk olduğunu söyleyen öğreticiler, çocuklarla daha sağlıklı ve etkili bir iletişime geçmek için bu eğitimlerin tüm meslektaşları tarafından alınması gerektiğini belirtti.