Almanya`nın Kuzeyi Güneyinden İki Kat Daha Fakir

Almanya`da son yapılan araştırmaya göre fakirlikte ülke genelinde 2005 yılına oranla gerileme kaydedildi.

Kuzey eyaletlerinde yaşayanlar arasındaki fakirlik oranı güneyde yaşayanlara oranla iki kat daha fazla. Baden Würtemberg ve Bavyera`da her dokuz kişiden kuzeyde yer alan Mecklenburg Vorpommern ve Bremen`de ise her 5 kişiden biri fakir.


Almanya`da gerek mali kriz ve gerekse başka sebeplerden dolayı fakirlikle mücadele edilmesi gereken ülkeler arasındaki yerini koruyor. Her ne kadar ülkede 5 yıl öncesine oranla gerileme kaydedilse de kuzey eyaletlerinde yaşayanlar arasındaki fakirlik oranı güneyde yaşayanlara oranla iki kat daha fazla. Federal İstatistik Dairesince, tek başına yaşayan ve 826 Euro`dan veya iki çocuklu bin 735 Euro`dan az geliri olan bir ailenin fakirlik riski taşıdığı esasına göre yapılan araştırmada en az fakirlik riski bulunan eyalet yüzde 10,8 ile Bavyera olurken, en fazla fakirlik riski taşıyan eyalet ise yüzde 22,4 ile Mecklenburg Vorpommern oldu.

2010 yılı baz alınarak yapılan araştırmaya göre Mecklenburg Vorpommern yüzde 22, Bremen yüzde 21 ile en çok fakirlik riski taşıyan eyaletler arasında yer alıyor. Bu eyaletlerde yaşayan her 5 kişiden bir fakirlik tehdidi altında bulunuyor. Buna karşılık güneyde yer alan Baden-Württemberg ve Bavyera`da yüzde 11 ortalaması ile en az fakirlik riski bulunan eyaletler arasında yer alıyor. Her iki eyalette yaşayan her 9 kişiden biri fakirlik riski taşıyor. Almanya`da genel nüfusun yüzde 14,5`ü fakirlik riski altında bulunurken, bu rakam özellikle yeni eyaletlerde ortalama olarak yüzde 19`a kadar çıkıyor. Brandenburg yüzde 16 ve Thüringen yüzde 18 ile en az fakirlik riski altında bulunan eyaletler arasında bulunurken, Brandenburg 2005 yılı araştırmalarına göre fakirlikte yüzde 3 ile en fazla gerileme kaydedilen eyalet oldu. Kuzey`de diğer eyaletlerde Aşağı Saksonya ortalama olarak 15,3, Berlin yüzde 14,2, Schleswig Holstein yüzde 13,8 ve Hamburg`da ise fakirlik riski taşıyanlar yüzde 13,3 olarak açıklandı. Hamburg`da 2005 yılına oranla yüzde 2 oranında gerileme kaydedilirken, Schleswig Holstein eyaletinde ise artış yaşandı.