Aksaray Somuncu Baba’ya Osmanlı Belgeleriyle Sahip Çıkıyor

Aksaray belediyesi tarafından organize edilen Uluslararası Somuncu Baba ve Kültür Çevresi Sempozyumu etkinlikleri başladı.

Aksaray Somuncu Baba’ya Osmanlı Belgeleriyle Sahip Çıkıyor
Aksaray Kültür Merkezinde düzenlenen sempozyuma Aksaray Valisi Orhan Alimoğlu, Diyanet İşleri Başkan yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, Rektör Mustafa Acar, Milletvekilleri Ali Rıza Alaboyun, Ruhi Açıkgöz ve İlknur İnceöz, Belediye Başkanı Nevzat Palta, Eski Bakan Sadi Somuncuoğlu, il protokolü, daire müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren ve Somuncu Baba’nın şeceresi hakkında detaylı bir bilgi veren Prof. Dr. Ahmet Akgündüz, "Somuncubaba gibi değerlere sahip çıkan Aksaray Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. Somuncubaba Külliye ve Cami projesi de gerçekten çok güzel olmuş ve bu çalışmada emeği geçenlere ayrıca teşekkür ediyorum. Şunu açıkça ifade etmeliyim ki Somuncu Baba bir güneştir. Onun nerede yattığını belki de hiçbir zaman yüzde 100 tespit edemeyeceğiz. Ancak bu güneşten kopan en az Somuncubaba kadar bir değer olan Yusuf Hakiki Baba burada yatmaktadır. Onun divanı da bunu kanıtlar niteliktedir. Bizim yaptığımız ve 2 bin 500 civarındaki belgelerde Somuncubaba’nın Bursa Ulu Cami açılışının ardından Aksaray’a geldiği görünmektedir. Hatta Osmanlı arşivlerinde de bunlar açıkça ifade edilmiş. Ayrıca belgeler içinde Somuncu baba’nın şeceresinde açıkça gözüküyor ki çocuklarının bir kısmı burada bulunuyor. Darende’de de çocukları var. Burada elde ettiğimiz verilerde Sadi Somuncuoğlu’na kadar elimizde bilgiler var." dedi.

SOMUNCUOĞLU`NDAN BELEDİYE BAŞKANINA TEŞEKKÜR
Daha sonra konuşan Belediye Başkanı Nevzat Palta ise Somuncu Baba külliye projesi hakkında bilgiler verirken projenin kısa süre içinde tamamlanacağını ifade etti. Somuncu Baba’nın çok büyük bir değer olduğunu ifade eden Başkan Nevzat Palta, "Hocalarımız tarihin düştüğü notlar doğrultusunda bugün bize Somuncu baba’yı anlatıyorlar. Biz bu değerimizi gelecek nesillerimize en iyi şekilde anlatmalı, onun nasıl biri olduğunu göstermeli ve nesillerimizin Somuncu Baba örneğini en iyi şekilde anlamasını sağlamalıyız." dedi.
Devlet Eski Bakanı Sadi Somuncuoğlu ise konuşmasında, "Öncelikle Değerli Belediye Başkanımıza teşekkür etmek istiyorum. Hakikaten Somuncu Baba`nın külliyesinde kolları sıvamıştır. Ve Somuncu Baba`nın büyük oğlu Yusuf Hakiki Baba`nın perişanlık içerisinde olan türbesini aslına uygun olarak yeniden imar ederek adeta gelecek asırlara emanet etmiştir. İkincisi Yusuf Hakiki Baba`nın muhabbetnamesini yayınlamıştır. Buda çok önemli bir hizmet olarak fikir kültür hayatımıza yapılmış bir hediyedir.Ayrıca yine belediye başkanımıza bir teşekkür daha ediyorum. Bu hizmetler paha biçilmez ve kalıcı hizmet olduğu için huzurunuzda teşekkür ediyorum. Bu arada temennim şu bu başlangıç burada kalmamalı valiliğimiz, belediyemiz, üniversitemiz öncülüğünde el ele vererek bu birlikteliği sürdürmeli.İşadamlarımız, meslek gruplarımız, basın kuruluşlarımız, Bu konuyla ilgilenen Aksaray dışındaki bütün bilim adamlarımız bu konuyu halka mal oluncaya kadar halkta böyle bir bilincin doğmasına kadar sürdürmelidir. Halka mal olduğu an işte o diriliş dediğimiz safhanın içine girmiş olacağız. Halk zaten onu yürütecektir." dedi.

Milletvekili Ruhi Açıkgöz ise konuşmasında Somuncu Baba’nın çok önemli bir değer olduğunu ve yapılan projenin çok önemli olduğunu belirterek Somuncubaba’nın tüm insanlığa en iyi şekilde anlatılması ve onun sözlerinin herkese örnek olması gerektiğini ifade etti.
Vali Orhan Alimoğlu da Somuncu Baba`nın bir değer olarak örnek alınması gerektiğini söyledi.
Alimoğlu, "Bu tür etkinlikler yapılan projeler gelecek nesillere bu örnek insanların aktarılmasını sağlayacaktır. Onları her yönüyle örnek almalıyız." dedi.