İstanbul Bienali'ni üniversiteliler ücretsiz geziyor

12. İstanbul Bienali 17 Eylül 2011'de sanatseverlere kapılarını açtı.13 Kasım'a kadar sürecek bienali üniversite kimliğini gösteren ücretsiz geziyor.

İstanbul Bienali'ni üniversiteliler ücretsiz geziyor
Koç Holding sponsorluğunda İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 12. İstanbul Bienali 17 Eylül 2011'de sanatseverlere kapılarını açtı.13 Kasım'a kadar sürecek bienal süresince Antrepo'daki gişelerde öğrenci kimliğini gösteren üniversite öğrencileri bienal sergilerini, ücret ödemeden, 12. İstanbul Bienali Sponsoru Koç Holding'in konuğu olarak gezebilecek. Öte yandan 6-14 yaş grubundaki çocukların müze ve sergi kültürünü geliştirmek ve onları temel sanat kavramlarıyla tanıştırıp, sanata ve özellikle güncel sanata olan ilgiliyi artırmak amacıyla düzenlenen çocuk eğitim programları 12. İstanbul Bienali'nin açık olduğu 17 Eylül – 13 Kasım tarihleri arasında devam edecek. Koç Holding'in desteklediği projeler ve Bienal'e ilişkin tüm gelişmeler twitter.com/kockultursanat ve facebook.com/kockultursanat adreslerinden takip edilebiliyor.

Bienal Biletin, Üniversite Kimliğin!


Koç Holding'in, çağdaş sanata olan ilgiyi artırmak ve gençlerde çağdaş sanat bilincini oluşturmak hedefiyle 2016 yılına kadar sponsorluğunu üstlendiği İstanbul Bienali'nin 12'ncisi "İsimsiz (12. İstanbul Bienali), 2011"başlığıyla 17 Eylül 2011'de başladı. Koç Holding'in 2007 yılında 10'uncu İstanbul Bienali'nde başlattığı "Koç Holding Desteğiyle Üniversite Öğrencileri Bienali Geziyor" projesi üniversite öğrencilerinden büyük destek görmüş, İstanbul ve çevre illerdeki üniversitelerden 18 bin üniversite öğrencisi bienal sergilerini ziyaret etmişti. 2009 yılında ise bu proje kapsamında bienali 25 bini aşkın üniversite öğrencisi ücretsiz gezme imkanı bulmuştu.12. Uluslararası İstanbul Bienali sponsoru Koç Holding, bu yıl da üniversite öğrencilerinin bienali ücretsiz gezebilmesi için projeyi devam ettiriyor. Bienal süresince Antrepo'daki gişelerde öğrenci kimliğini gösteren üniversite öğrencileri bienal sergilerini, ücret ödemeden, gezebilecek.

Minik Sanatseverler İçin Çocuk Eğitim Programları


Koç Holding sponsorluğunda, İKSV ve Pace Sanat Merkezi, İstanbul Bienali kapsamında çocuk eğitim programları gerçekleştiriyor. 6–14 yaş grubundaki çocukların müze ve sergi kültürünü geliştirmek ve onları temel sanat kavramlarıyla tanıştırmak, sanata ve özellikle güncel sanata olan ilgiyi artırmak amacıyla düzenlenecek çocuk eğitim programları 12. Istanbul Bienali'nin açık olduğu 17 Eylül–13 Kasım tarihleri arasında devam edecek. 20 Eylül Salı günü başlayacak çocuk eğitim programları, bienalin açık kaldığı 8 hafta boyunca, haftada 4 gün olmak üzere (Salı, Çarşamba, Perşembe ve Pazar), günde 2 grup halinde gerçekleştirilecek. 6-7, 8-11 ve 12-14 yaş grupları olmak üzere 3 farklı yaş aralığındaki 20'şer kişilik gruplar, eğitmenlerle birlikte İstanbul Bienali sergilerini gezebilecekler. Katılım için önceden rezervasyon gerekmektedir. (Rezervasyonlar için: (212) 334 07 93)

Sanat Öğretmenleri İçin Eğitim Projeleri

İstanbul Bienali kapsamında ilk kez 2007'de gerçekleştirilen sanat öğretmenleri için özel hazırlanmış eğitim programı bu yıl Koç Holding sponsorluğunda düzenleniyor. İstanbul'da bulunan özel ve devlete ait ilköğretim okulları ile liselerde görev yapmakta olan sanat öğretmenleri arasından belirlenecek 200 sanat öğretmeni, 29 ve 30 Eylül tarihlerinde 50'şerli gruplara ayrılarak tüm gün boyunca eğitim programına katılacak. Eğitim programında sanat öğretmenlerinin çağdaş sanata ilgilerini artırmak, vizyonlarının genişlemesine katkıda bulunmak ve öğrencilere yeni bir perspektifle yaklaşmalarını sağlamak amaçlanıyor.

Bienal iPad'le de geziliyor

12. İstanbul Bienali, bu yıldan itibaren sadece el kitabıyla değil, iPad ve akıllı telefonlarda kullanılabilen İKSV Mobil uygulamasıyla da gezilebilecek! Bienali İKSV Mobil uygulamasıyla gezmek isteyenler, bienal mekânında açılacak stantlardan Koç Holding/Bilkom tarafından sağlanacak iPad'leri temin edebilecek. Vodafone desteğiyle geliştirilen İKSV Mobil uygulamasında, bienal sergileri hakkında ayrıntılı bilgi yer alacak.

Felix Gonzalez-Torres'in işlerinden ilham alıyor

12. İstanbul Bienali'nin İsimsiz (12. İstanbul Bienali), 2011 olarak belirlenen başlığı ve görsel kimliği, minimalist ve kavramsal yapıtlarıyla 20. yüzyıl güncel sanatının en önemli isimleri arasında sayılan Küba asıllı Amerikalı sanatçı Felix Gonzalez-Torres'in (1957-1996) işlerinden ilham alıyor. İşleri uluslararası arenada pek çok kişisel ve karma sergide yer alan Gonzalez-Torres, aynı zamanda küratörlüğünü Rosa Martinez'in üstlendiği 5. İstanbul Bienali'nde de yer almıştı. Torres'in, siyasi konuları ele alırken kullandığı yenilikçi sanat dili, 12. İstanbul Bienali için yürütülen araştırmalara esin kaynağı oldu. Gonzalez-Torres'in varlığı,sanatçının çoğu yapıtını adlandırma biçimine gönderme yapan "İsimsiz" başlığının yanı sıra bienalin temalarında ve görsel kimliğinde kendini gösterirken 12. İstanbul Bienali sergilerinde sanatçının hiçbir yapıtı yer almayacak.

12. İstanbul Bienali'nde İsimsiz (Soyutlama), "İsimsiz" (Ross), "İsimsiz" (Pasaport), İsimsiz (Tarih)ve "İsimsiz" (Ateşli Silahla Ölüm) olarak farklı temalar altında düzenlenecek. beş karma sergiye ek olarak, bu meselelerle ilgili tartışmaları daha da ileriye taşıyacak. 50'den fazla kişisel sunum da yer alıyor. İstanbul Bienali, başlığında olduğu gibi, adlarını Gonzalez-Torres'in işlerinden alan bu beş tema çerçevesinde de sanatçıya referans vermeye devam edecek.

İstanbul Bienali küratörleri, Gonzalez-Torres'in "İsimsiz" kavramına uygun bir şekilde, sergiyle ilgili önyargılı düşüncelere yönelik eleştirel bir tavır geliştirip bienal sanatçılarının isim listesini sergi açılmadan önce ilan etmeyerek serginin bu yollarla tüketilmesine de eleştirel bir bakış açısı getirdi. 12. İstanbul Bienali,günümüzde, özellikle bienal bağlamında yan etkinlik ve programları öne çıkaran anlayışa yanıt olarak, sanatsal ve küratöryel ifadenin asıl biçimi olan serginin önemine yeniden dikkat çekmeyi amaçladı. Bienal, yapıtların sunumuna ve birbiriyle ilişkisine öncelik tanıyacak şekilde, özenle inşa edilmiş tek bir mekâna, Antrepo'ya yerleştirildi.