Körfez’den Yol ve Köprü Projelerine 142 Milyar Dolarlık Yatırım

Körfez ülkelerinde inşaatı devam eden ya da planlanan otoyol ve köprü projelerinin değerinin 142 milyar doları aştığı bildirildi.

Bölgedeki başlıca mega projeler arasında tüm hatlar tamamlandığında maliyeti 8 milyar doları bulacak Dubai metrosu ve başkent Abu Dabi hükümeti tarafından açıklanan 25 milyar dolarlık ‘yüzey ulaşım master planı’ sayılıyor. Birleşik Arap Emirlikleri’nde maliyeti 58 milyar doları bulan otoyol ve köprü projeleri bölgedeki yatırımların yüzde 40’ını oluşturuyor.
Kaynaklara göre dünyanın en büyük petrol üreticilerinden Suudi Arabistan’da devam eden ya da planlanan projelerin değeri 48 milyar dolara, 2022 Dünya Kupası’na hazırlanan doğal gaz zengini Katar’da devam eden otoyol projelerinin maliyeti ise 17 milyar dolara ulaştı.

Kuveyt’teki yol projelerinin önümüzdeki birkaç yıl içinde daha da hareketleneceği ve Cabir El Ahmed El Sabah projesi dahil olmak üzere yatırımların 9.4 milyar doları bulacağı ifade ediliyor. Benzer şekilde Umman’daki yol projelerinin değeri 8 milyar dolar, Bahreyn’deki projelerin maliyeti ise 2 milyar dolar.

Piyasa araştırma şirketi Ventures Ortadoğu tarafından derlenen istatikler, 12-14 Aralık tarihleri arasında Dubai’de düzenlenecek Körfez Trafik Fuarı öncesinde yayınlandı. Uzmanlar, bölgede planlanan ya da devam eden projelerin hem yerel hem uluslararası yatırımcılar açısından büyük imkanlar sunduğunu vurguladı.