Kandil'e derin kulak talebi

Türkiye ABD'den, Öcalan'ın yakalanmasında rol oynayan ve 'derin kulak' diye bilinen Echelon dinleme sisteminin tekrar devreye girmesini istedi. Hedefte ise PKK'nın lider kadrosu bulunuyor.

Kandil'e derin kulak talebi
Füze savunma kalkanı radar sisteminin Malatya'ya kurulmasına onay veren Türkiye'nin ABD'den terörle mücadele alanında önemli bir talepte bulunduğu ortaya çıktı.

PKK terörü ile mücadelede ABD'den Predatör'leri isteyen Türkiye'nin ayrıca derin kulak olarak bilinen Echelon dinleme sisteminin PKK lider kadrosu için devreye girmesini talep ettiği belirtildi.

Merkezi ABD Fort Meade'de bulunan Echelon'un Ortadoğu'da 4 dinleme üssü bulunuyor ve ABD Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) tarafından yönetiliyor. ABD Başkanı'nın Echelon'u kısa süre süreli kullanımlarda onay yetkisi bulunuyor ancak uzun süreli kullanım için Kongre kararı gerekiyor. Konunun NSA'nın da bağlı olduğu Ulusal İstihbarat Teşkilatı (DNI) Başkanı James Clapper'in olası Ankara ziyaretinde gündeme gelebileceği belirtildi.

ÜÇ İSME YAKIN TAKİP

Echelon ile Kandil'i yakın takibe almak isteyen Türkiye'nin hedefindeki isimler ise PKK'nın 2 numaralı ismi Murat Karayılan, 14 Temmuz'da 13 askerin şehit olduğu Silvan saldırısı emrini veren Cemil Bayık ile 17 Ağustos'ta 8 erin şehit olduğu Çukurca saldırı emrini veren Fehman Hüseyin. Listede ayrıca Türkiye'nin daha önce mahkeme kararları ile isimlerini ABD ve Irak yönetimine verdiği ve bir kısmı Interpol kayıtlarında olan 120 kişi bulunuyor.

ÖCALAN'I KENYA'DA BULDU
Sistem 1999'da PKK lideri Abdullah Öcalan'ın yakalanmasında büyük rol oynadı. Ses kaydı sisteme girilen Öcalan Kenya'ya kaçtıktan sonra cep telefonu ile görüşünce Echelon, bulunduğu yerin koordinatları anında tespit etti. 2007'de Dağlıca baskını sonrası da devreye sokulan sistem sayesinde iki önemli baskın önlenmişti. Echelon 2006'da El Kaide'nin liderlerinden Ebu Musab El Zerkavi'nin yerinin tespit edilmesinde de kullanıldı.

TÜM DÜNYAYI TARIYOR
Sistem ses ve görüntü takibi yapabiliyor. Takip edilmesi istenen kişinin ses örneği sisteme kayıt ediliyor. Sistem takip edilen kişinin sesini tüm dünyayı tarayıp, yakaladığı anda otomatik olarak bulunduğu yerin koordinatlarını tespit edebiliyor. Ayrıca takip edilen kişilerin konuşmaları otomatik olarak metne dönüştürülüyor. Merkez toplanan milyarlarca görüşme, anahtar kelimeleri yakalamaya programlanmış "elektronik sözlük" adı verilen sistemle taranıyor ve şifreli kelimeler incelemeye alınıyor. Yarım saat içinde 1 milyonun üzerinde kayıt çözülerek istihbarat bilgisi haline getiriliyor.