Eulex Şefi De Marnhac Kuzeydeki Sınır Kapılarına İncelemelerde Bulundu

Yaşanan gerilimlerle gündemden düşmeyen Kosova'nın kuzeyindeki durum belirsizliğini koruyor.

Kosova ile Sırbistan arasındaki sınır kapılarında Kosova ile AB'nin EULEX Misyonu gümrük ve polis memurlarının göreve başlaması üzerine tepki gösteren Sırplar, kurdukları barikatlarda protestolarını sürdürüyor. Duruma çözüm arayan yetkililer, Sırpların çoğunlukta olduğu Kosova'nın kuzeyinde incelemelerde bulunmaktalar.

Avrupa Birliği'nin (AB) Kosova'daki Adalet ve Polis Misyonu EULEX şefi Xavier de Marnhac, Jarinje ve Brnjak sınır kapılarında incelemelerde bulundu. De Marnhac'a ziyaret süresince ABD'nin Priştine Büyükelçisi Cristopher Dell eşlik etti. De Marnhac sınır kapılarında zor şartlarda görev yapan EULEX ile Kosova'ya bağlı polis ve gümrükçülerle ve NATO'nun Kosova Gücü KFOR askerleriyle buluştu.

De Marnhac, yaptığı açıklamada EULEX polis ve gümrük memurlarının KFOR askerleriyle sıkı işbirliği içinde olduğunu ve Kosova'nın bu bölümünde hukukun üstünlüğüne destek verdiklerini dile getirdi. "Biz bu eylemi mal akışını sağlamak ve insanların bu mallara erişebilmesi için gerçekleştirdik" diyen Marnhac, yapılan her engelin halka karşı olduğunu belirtti. "Her iki gümrük kapısı teknik olarak faaliyete hazır, ancak yollara kurulan barikatlar sınırın açılmasını engelliyor" şeklinde konuşan de Marnhac,yerel Sırp halkına barikatları kaldırmaları çağrısında bulundu. ABD'nin Priştine Büyükelçisi Cristopher Dell de Kosova'nın kuzeyinde hukuk hakimiyetinin tesisine ülkesinin destek verdiğini hatırlattı.

KFOR askerleri protestolarını sürdüren Sırpların Jarinje ile Brnjak sınır kapılarına yaklaşmalarını tel örgü çekerek önlerken, Sırplar KFOR'un hareket etmesini engellemek için sınır kapıları önüne birkaç metre yükseklikte çakıl taşlarını dökerek duvar oluşturdu.

Bu arada, Jarinje sınır kapısı yakınlığındaki barikatlarda protesto eylemine devam eden Sırplar, halk dansları gösterisi düzenledi. Sırp halk danslarından oluşan gösteri protestocuları eğlendirirken, KFOR askerleri de gösteriyi ilgiyle izledi.
Kaynak: İHA