Tonyalılar, Tereyağı Kültür ve Sanat Festivali İle Coştu

Osmanlı Salnameleri’nde övgü ile bahsedilen Tonya tereyağı adına bu yıl 11.

Tonyalılar, Tereyağı Kültür ve Sanat Festivali İle Coştu
’si düzenlenen Tonya Tereyağı Kültür Sanat Festivali, çeşitli etkinliklerle devam ediyor. Festivalin ilk gün etkinlikleri kapsamında, belediye önünde kurulan serbest kürsü programında Tonyalılar dilek ve temennilerini dile getirdi.

Festival, hükümet konağının önündeki Atatürk anıtına festival çelengi konulmasıyla devam etti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunması ardından festival yürüyüşü gerçekleştirildi. Kürtün Caddesi`nde başlayan yürüyüş, Cumhuriyet Meydanı süt çeşmesi etrafında kurulan horon halkasıyla sona erdi. Şehit Ayhan Güner İlköğretim Okulu bahçesindeki festival alanında, birinci gün konser bölümünde sanatçılar Hakan Cömcü, Yavuz Tonyalı, Seyfettin Çakıral, Aydın Güner, İlknur Yakupoğlu, Savaş Yakupoğlu ve Zeynep Başkan sahne alarak çevre il ve ilçelerden gelen binlerce kişiye müzik ziyafeti sundu.

Festivalde konuşan Tonya Belediye Başkanı Ahmet Kurt, Tereyağı Kültür Sanat Festivali’nin kendine has özellikleri olduğunun altını çizerek, “Tonya’nın tereyağı Osmanlı Salnameleri’nde özellikle övülüyordu. Bu festivalle ilçemizin ekonomik sosyal, kültürel alanlarda kalkınması ve tanıtılması yanında tereyağımızı da herkese tattırmayı amaçladık. Elbette birçok festival yapılıyor ama biz bu festivali yaparken kültürü, sanatı, eğlenceyi ihmal etmemeye çalışıyoruz. Ürünümüzü de tanıtıyoruz ama bunun yanında atçılığımızı da unutturmuyoruz. Gelecek yıl Tonya`da bir de at yarışı yapmayı planlıyoruz." dedi.
Kurt, popüler kültürün etkisinde kalmadan festival yapmanın önemine değinerek, şöyle devam etti. "Bayramda özellikle gurbetten buraya gelen insanlarımıza oralarda bulamadıklarını burada onlara yaşatmaya çalışıyoruz. O sebeple yerel sanatçılara da ağırlık verdik. Kendine has rengi, kokusu ve lezzeti ile övülen katkısız Tonya tereyağını, markalaşmış folkloru ve doğa harikası yaylaları ile öne çıkan ilçeyi tanıtmak, kültüre ve sanata güç katmak, sevgiyi ve barışı pekiştirmek amacıyla organize edilen Tonya Tereyağı Kültür ve Sanat Festivali amacına ulaşacaktır." dedi.

Tonya Kaymakamı Şenol Turan ise bir tereyağı festivaline tereyağından kıl çeker gibi yapmanın bu organizasyonun gerçekleştirilmenin onurunu yaşıyoruz” diyerek tüm vatandaşların mübarek ramazan bayramını kutladı.

Festivalin ikinci gününde (bugün) Merkez Ulu Camii’nde Cuma namazını müteakip mevlid-i şerif okunacak. Daha sonra saat 15.00`de yarışmalar başlayacak. En iyi tereyağı yarışması, en iyi püskül yarışması, en çok süt verenin ödüllendirilmesi, en kaliteli süt verenin ödüllendirilmesi yarışmaları yapılarak, dereceye girenlere ödül verilmesinin ardından, saat 17.30`da festival alanında (Şehit Ayhan Güner İlköğretim Okulu bahçesinde) Yamaç Çesi, Şeref Kara, Ağasarlı Zehra, Mehmet Tak, Hüseyin Aydın (Çayan), Sait Uçar sahne alacak.

Festivale; Tonya Kaymakamı Şenol Turan, Vakfıkebir Belediye Başkanı Hayri Birinci, Beşikdüzü Belediye Başkanı Ramis Uzun, Çarşıbaşı Belediye Başkanı Coşkun Yılmaz,Geyikli Belediye Başkanı Muzaffer Türkmen, Eynesil Belediye Başkanı Coşkun Somuncuoğlu, İskenderli Belediye Başkanı Ahmet Aktaş, daire amirleri, çevre il ve ilçelerden gelen siyasi ilçe başkanları sivil toplum örgütleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.