Saü’de İlahiyattan, Mühendisliğe Kadar Bütün Bölümlere Girişimcilik Dersi

Sakarya Üniversitesi (SAÜ)’nde yeni eğitim-öğretim yılı başladı.

Saü’de İlahiyattan, Mühendisliğe Kadar Bütün Bölümlere Girişimcilik Dersi
Rektör Prof. Dr. Muzaffer Elmas, ilahiyattan, mühendisliğe kadar bütün bölümlere ‘Girişimcilik’ dersi koyacaklarını söyledi.


Elmas, yaptığı açıklamada, yeni eğitim ve öğretim yılını değerlendirdi. Yeni dönemde eğitim altyapısının geliştiğini, akademisyen sayısının arttığını, öğrenci merkezli eğitim vereceklerini ifade eden Elmas, “Üniversitemizde özellikle eğitim-öğretim alanında yapılan son yıllardaki yatırımlar sonucu, eğitimin sağlıklı ve dünya standardında yürütülebilmesi için gerekli derslik, kütüphane, bilişim alt yapısı ve diğer donanımlar bakımından hiçbir eksik bulunmamaktadır. Akademik personel eksikliklerinin giderilmesine dönük olarak da çalışmalarımız sürüyor. Bu bağlamda 150’ye yakın yeni öğretim elemanı göreve başlamıştır.” dedi.


Bu dönem bütün bölümlere proje ve girişimcilik dersi koyacaklarını dile getiren Elmas, bu konuda şu bilgileri verdi: “Bu sene yaptığımız en önemli değişikliklerden birisi proje ve girişimcilik dersi. Proje yapma kültürü, proje yapma hem ulusal, hem uluslar arası alanda önem kazanmakta, yaygın hale gelmektedir. Biz de dünyadaki bu gelişmeye paralel olarak tüm birimlerimizde, İlahiyattan, konservatuvara, mühendisliğe, tüm bölümlerimizde proje ve girişimcilik dersi koyduk.”

YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİĞİ ÇOK ŞEY GETİRECEK
Yeni eğitim-öğretim yılına yönetmelik değişikliği ile girdiklerini vurgulayan Rektör Elmas, yeni yönetmeliğin eğitim-öğretimde büyük bir anlayış değişikliği yaptığını söyledi. Elmas, şunları kaydetti: “6111 sayılı torba yasayla gelen değişiklikleri içeren yeni yönetmeliğimiz 27 Ağustos’ta Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Eğitim-öğretimde büyük bir değişim getiren bu yönetmeliğin birçok sonucu var. İlk olarak yeni yönetmeliğimiz Bologna Süreci çerçevesinde ülkemizde sürdürülmekte olan çalışmaları içeriyor. Öğrencilerin eğitim bölümlerinin yeterliliklerinin belirlenmesi, derslerin, ders planlarının buna göre hazırlanması gibi büyük revizyon getiriyor yönetmelik. Bu revizyonu tüm birimlerimizde gerçekleştirdik. İkinci olarak uzaktan eğitimde bazı derslerin verilmesine izin verildi yönetmeliğimizde. Üçüncü olarak, öğrencilerin üniversite dışında edindikleri yeterliliklerin karşılığı olan derslerden muaf tutulabilmesi yönetmelikle düzenlendi. Öğrencilerin kazanmış oldukları yeterliliklere karşılık gelen dersleri geçmesini sağlayacak bir sistem bu. Örneğin bir kişi,bir kurumda çalışarak, diyelim muhasebe uygulamaları konusunda yeterli bilgi kazanmışsa bunu saydırabilecek bir imkana kavuşmuş oldu bu yeni yönetmelikle.”

Rektör Prof. Dr. Muzaffer Elmas, yeni yönetmelikte öne çıkan bir hususun da öğrencilerin sınırsız okuma hakkı elde etmeleri olduğunu söyledi. Elmas şöyle devam etti: “Bu önemli bir husus, yalnız sınırsız eğitime karşı derslerini birden fazla alma durumunda harç miktarı değişiyor. Öğrenciler bir dersi üçüncü kez alıyorsa harç miktarını cezalı olarak ödüyor. Bu konuda çok tepki aldık. Çünkü öğrencilerimiz hiç ummadıkları bir durumla karşılaştılar ve mağdur oldular. Ancak yasa gereği bunu uygulamak durumundayız. Ancak YÖK ün bu günlerde bu konuyla ilgili bir yasa çalışması olduğu gözüküyor. İnşallah öğrencilerimizin bu mağduriyeti giderilecektir.”

EĞİTİM-ÖĞRETİMDE ÖĞRENCİ MERKEZLİ SİSTEM
Yeni kayıt yaptıran öğrencilerle birlikte öğrenci sayısının 60 bine yaklaştığını söyleyen Elmas, eğitim-öğretimde öğrenci merkezli, öğrencilerin eğitimini iyi yapmaları için bütün imkanları hazırladıklarını söyledi. Elmas şöyle konuştu: “Öğrencilerin eğitimini iyi yapmaları için bütün ortamları hazırladık. Bu dönemde öğrencilerimizin kampüs içinde veya diğer birimlerimizde rahatça vakit geçirebilecekleri, elektronik kaynaklara erişebilecekleri ortamları bu dönemde daha da ileri götüreceğiz. Bu bağlamda bilgisayar laboratuvarlarını 24 saat öğrencilerin kullanımına açacağız. Kütüphanede ve diğer birimlerde öğrencilerimizin serbest kullanacağı bilgisayarlı mekanlar oluşturacağız. Çünkü artık çağımızda eğitim-öğretim sınıfta başlayıp biten bir iş olmaktan çıktı. Derslik dışı öğrenme, derslik dışı faaliyetler çok önem kazandı. Buna göre biz de eğitim sistemimizi değiştiriyoruz, dönüştürüyoruz. Öğrencilerimizin sınıf dışı çalışmalara, ödev, proje gibi aktivitelere önem vermeleri, bu aktivitelere daha çok zaman harcamalarını istiyoruz. Olabildiğince üniversite içinde öğrencilerin vakit geçirecekleri ortamlar oluşturma hedefindeyiz. Bu vesileyle öğrencilerimizin bizi geliştirecek fikirlerine açık olduğumuzu belirtmek istiyorum.”

TIP FAKÜLTESİNİN EKSİKLERİ GİDERİLDİ
Tıp Fakültesi’nin eksikliklerinin hızla giderildiğini belirten Prof. Elmas, “Tıp Fakültesi akademik kadrosunu genişletiyor. Şu anda öğretim üyesi sayısı 40’ı geçti. Öğretim üyeleri valilik ile yaptığımız protokol gereği Eğitim-Araştırma Hastanesi'nde çalışıyor. Yani hocalarımız Sakarya halkına hizmet ediyor." dedi. Elmas, Morfoloji binasının tamamlanmasından sonra, yaklaşık 1 -2 yıl içinde öğrencilerin tamamının Sakarya’da eğitim alacağını sözlerine ekledi.
SAÜ’nün tüm personeliyle üniversitenin daha ileriye gitmesi için canla başla çalıştığını belirten Rektör Elmas, “60 bine yakın öğrenci sosyal ve kültürel anlamda Sakarya için büyük bir zenginliktir. Öğrencilerimizin Sakarya’dan daha da memnun ayrılması için Sakarya’nın tüm kurumları ile katkısı çok önemli. Sakarya’nın bir üniversite şehri olarak anılması Sakarya halkının desteğiyle olacaktır." dedi. Rektör Elmas sözlerini şöyle tamamladı: “Sakarya Üniversitesi eğitim öğretim bilimsel araştırma ve projeler konusunda ulusal ve uluslararası alanda rekabet eden, bölgesine duyarlı açık şeffaf ve her alanda özgürlüklerin eksiksiz uygulandığı dünya ölçeğinde bir üniversite olma yolunda tüm paydaşlarıyla çalışmaya devam edecektir. Bu alanda yapılan çalışmalara her kesimin destek olmasını katkıda bulunmasını arzu ediyorum.”