Erzurum'da Gaziler Günü Kutlaması

Mustafa Kemal Atatürk'e 'Gazi' unvanının verilişinin 90.

yıl dönümü ve Gaziler Günü, Erzurum'da düzenlenen törenlerle kutlandı. İki Güneydoğu gazisine ise Devlet Övünç Madalyası ve beratı verildi.

Kentteki ilk tören Cemal Gürsel Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı önünde düzenlendi. Vali Sebahattin Öztürk, 9. Kolordu Komutanı Korgeneral Hüseyin Kenan Hüsnüoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler ile gazi ve şehit dernek temsilcileri Atatürk Anıtı'na çelenk sundu.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Muharip Gaziler Dernek Şube Başkanı Salih Mesçi, gaziliğin Türk- İslam kültüründeki önemi üzerinde konuştu.
Mesçi, gazilik payesinin ömür boyu taşınacak şeref olduğuna vurgu yaparak,"Gaziler şanlı tarihin ebedi kahramanlarıdır. Gazilik ömür boyu taşınacak şereftir. Gaziler Cumhuriyetin temel taşlarıdır. Vatan savunmasında gazilik ve şehitlik kadar güzel bir mevki olamaz." dedi.
Atatürk Üniversitesi araştırma görevlilerinden Dr. Asaf Özkan, Atatürk'e Sakarya Zaferi'nin ardından 19 Eylül 1921'de Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)'nin aldığı kararla 'Gazi' ve 'Mareşal' unvanının verildiğini söyledi.
Özkan, TBMM'nin şehit ve gazilere verdiği değerin Atatürk'e 'Gazi' unvanının verilmesiyle ortaya onduğunu ifade etti. Türk milletinin tarih boyunca özgürlük ve bağımsızlığı için ödün vermeden bölünmez bütünlüğünü koruduğunu anlatan Özkan,"Şanlı tarihimiz özgürlük ve bağımsızlık yolunda kazanılan zafer ve kahramanlıklarla doludur. Vatan savunmasında gazi ve şehitlerimiz hayatlarıyla, kanlarıyla ülke savunmasına üstün hizmette bulunmuşlardır." diye konuştu.
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) adına konuşan Albay Salih Şahin de, milli mücadele sonrasında Atatürk'e 'Gazi' ve 'Mareşal'lik unvanının verildiğini hatırlattı.
Albay Savaş, Atatürk'ün yaşamı boyunca 'Gazi' unvanıyla anılmaktan mutlu olduğunu aktardı. Gaziliğin büyük ve kutsal bir paye olduğunu da sözlerine ekleyen Albay Şahin,"Değerli gaziler sizlerin meşalesini ileri taşımaya devam edeceğiz. Bizlere bıraktığınız kutsal emaneti olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni sizlerden aldığımız güç, inanç ve özveri ile ebediyen yaşatacağız." ifadelerini kullandı.


GAZİLERE DEVLET ÖVÜNÇ MADALYASI
Kutlamalara daha sonra Öğretmenevi'ndeki törenle devam edildi. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde terör örgütüyle mücadelede yaralanarak gazi olan jandarma er Öztürk Açar ile mayın patlaması sonucu sakatlanan Jandarma onbaşı Maksut Şaşı için Devlet Övünç Madalyası ve beratı töreni düzenlendi. Malul gazilere Vali Sebahattin Öztürk ile Kolordu Komutanı Korgeneral Hüseyin Kenan Hüsnüoğlu 'Devlet Övünç Madalyası' ve beratlarını takdim etti.
Törende konuşan gazi Açar, devleti ve milleti için gazi olmaktan onur ve gurur duyduğunu söyledi. Tören sonrasında gaziler ile protokol toplu hatıra fotoğrafı çektirdi.