Ergenekon Davasında Tutuklu Sanıkların Savunmaları Tamamlandı

İkinci Ergenekon davasında tutuklu yargılanan 34 sanığın savunmaları ve çapraz sorguları tamamlandı.

Davada, tahliye edilen sanık Fahri Kepek ile tutuksuz sanıkların savunmalarının alınmasına başlandı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ikinci Ergenekon davasında tutuklu sanık Oğuz Bulut`a savcıların ardından sanıklar da soru sormaya başladı. Tutuklu sanıklardan İbrahim Şahin, çapraz sorgusu yapılan Oğuz Bulut`a, `Emniyette el bombalarını İbrahim Şahin’den aldığı` yönünde ifade vermesinin istenilip istenilmediğini sordu. Şahin ayrıca, "Sivas polisi size birlikte çalışma teklif etti mi?" sorunu yöneltti. Sanık Bulut bu soruya, "Sivas’ta gözaltına alındıktan sonra Sivas emniyetindeki yetkililer bana ‘Bombaları İbrahim Şahin’den aldığını söyle. O zaman tutuklanmazsın bile, serbest kalırsın’ dediler. Ama ben kabul etmedim. Yukarıda Allah var. Nasıl iftira atarım?" şeklinde cevap verdi.
Üye Hakim Sedat Sami Haşıloğlu da Bulut’un emniyette bombaları İbrahim Şahin’den aldığına ilişkin yönlendirme iddialarını sordu. Söz konusu iddianın önemine dikkat çeken Haşıloğlu, "Şayet emniyette bombaları İbrahim Şahin’den aldığınız yönünde ifade vermeniz istendiyse oradaki görevliler hakkında işlem yapılması gerekir. Eğer böyle bir durum yoksa siz kişilere suç isnat ettiğinizden hakkınızda işlem yapılır." hatırlatmasını yaptı. Bu ikazın üzerine Bulut, "Ben emniyette bulunan insanları tanıyorum. Terörle Mücadele Şube Müdürü, İstihbarat Şube Müdürü, Emniyet Genel Müdürü. Oradaki arkadaşlar kötü niyetle söylemediler bunları. ‘Eğer bu bombaları İbrahim Şahin’den aldıysan suçu üstlenme. İtiraf et, gerçeği anlat.’ şeklinde yardımcı olmak istediler." diye konuştu.

Bulut`un bu açıklamasının ardından Haşıloğlu, "Peki siz bu bilgiyi bu güne kadar hiçbir yerde kullanmıyorsunuz. Hiçbir ifadenizde yok. Niçin İbrahim Şahin bu soruyu size sordu?" şeklinde soru yöneltti. Üç yıldır Şahin’le cezaevinde birlikte kaldığını aktaran Bulut, bu süre zarfında duruşmalara gelip giderken çeşitli konulardan konuştuklarını söyledi. Kendisinin insanlarla polemiğe girmek istemediğini, bir an önce tahliye olup gitmeyi düşündüğünü belirten Bulut, "Emniyette kötü niyetli bir konuşma olmadı. Ben bu konuyu duruşmalara gelip giderken İbrahim Şahin’e söyledim. O da burada soru olarak bana yöneltti." dedi.
Oğuz Bulut`un ardından tutuklu sanıkların savunmaları da tamamlanmış oldu. Duruşmaların başladığı 20 Temmuz 2009`dan bu yana görülen 131 celsede tutuksuz sanık Arif Doğan ile tutuklu sanıklar Mustafa Balbay, Mehmet Haberal, İbrahim Şahin, Levent Ersöz ve Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu`nun da aralarında bulunduğu 35 kişinin savunması alınmış oldu.

Bu aşamadan sonra tahliye edilmiş olanlar öncelikli olarak tutuksuz sanıkların savunmalarının alınmasına başlandı. İki yıl boyunca suçsuz yere hapiste yattığını öne süren tutuksuz sanık Fahri Kepek, "Üç kız çocuğum var bunlar bakıma muhtaç. Asıl mesleğim mobilyacılık. Ancak iş yerim kapandığı için şu an işsizim. Davanın tutuklu sanığı Fatma Cengiz ile tanışmamdan dolayı sanık İbrahim Şahin ile telefondan 3 kez görüştüm. Onun dışında görüşmedim. Suçsuzum, beraatimi istiyorum." şeklinde konuştu.

Sanık Kepek,mahkeme heyetine hitaben yaptığı konuşmasında, "Siz de savcı gibi mi düşünüyorsunuz? Neden suçsuz insanları burada tutuyorsunuz?" sözlerine Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese tepki gösterdi. Özese, "Mahkememiz tarafsız. Lehinize ve aleyhinize olan delilleri topluyoruz. Mahkememize karşı ön yargılı beyanlarınızı kabul etmeyiz. Anlatabiliyor muyum?" diyerek sanık Kepek`i uyardı. Tartışmanın ardından savunmasına devam eden Kepek, "Şu an anlatacak bir şeyim yok." dedi.