27 Milyar Dolarlık Ciroyo Ulaşan Yapı Market Sektörü Hızla Büyüyor (özel)

Türkiye’de 130 yerli ve yabancı oyuncunun faaliyet gösterdiği yapı market sektörü, kapasitesinin sadece yüzde 9’unu kullanabiliyor.

27 Milyar Dolarlık Ciroyo Ulaşan Yapı Market Sektörü Hızla Büyüyor (özel)
27 milyar dolar ticaret hacmine sahip sektör, değişen tüketim alışkanlıklarının yanı sıra üreticilerin ölçek büyüklüklerini yakalamasıyla hızla büyüyor. Sektör temsilcileri, Türkiye’nin 2023 vizyonu çerçevesinde hem düzenli perakendenin payının artacağını hem de pazar payının büyüyeceğini belirtiyor.
Alışveriş Merkezleri Derneği'nin verilerine göre 80-90 milyar dolar olan Türkiye’deki tüketim hacmi 2014’de 130 milyar dolar seviyesine yükselecek. Bu artış, tüm sektörleri olduğu gibi yapı market sektörünü de heyecanlandırıyor. Birçok yapı market firması, henüz çok bakir durumdaki sektörde ardı ardına mağaza açılışı yaparak Türkiye genelinde dev zincirler oluşturuyor.
Yılsonunda 100 mağaza sayısına ulaşmayı hedefleyen Tekfen Holding Yönetim Kurulu üyesi ve Tekzen Yönetim Kurulu Başkanı Murat Girgin, sektörün geleceğini Cihan Haber Ajansı (Cihan)'na değerlendirdi.
Geçmişte ağırlıklı olarak distribütörler ve bölgedeki temsilciler marifetiyle yürütülen yapı market sektörünün son yıllarda büyük bir gelişim gösterdiğine dikkat çeken Girgin, değişen tüketim alışkanlıklarına dikkat çekti.
Gıdada düzenli perakendedeki oyuncuların payının yüzde 55’e geldiğini hatırlatan Murat Girgin, şu bilgileri verdi: “Hâlbuki gıda dışı sektöre baktığımız zaman, Türkiye’deki tüketimin bugün ki rakamlarının 80 ile 90 milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. Bunun beyaz eşya ve tekstil kısmını ayırdığımız zaman inşaat malzemeleri, aksesuar, hediyelik eşya tipindeki kısmı yaklaşık 27 milyar dolar bir büyüklük. Türkiye’de mevcut yaklaşık 130 tane yerli ve bayancı sektördeki oyuncunun bu 27 milyar dolar içindeki hacmi 2,5 milyar dolar. Yani gıda yüzde 55 mertebelerine ulaşmış olan ticaret, gıda dışında halen yüzde 9’da. Dolayısıyla bu sektörün hızla büyümesinin altında yatan neden o.”
Tüketim alışkanlıklarının da gelenekselden düzenli perakendeye ve zincire geçtiğine işaret eden Girgin, sadece doymamış bir pazarla değil aynı zamanda hızla büyüyen bir pazarla karşı karşıya olduklarını kaydetti.
Bu ortamda hem düzenli perakendenin payının artacağını hem de pazar payının büyüyeceğini vurgulayan Girgin, “Bunu Türkiye 2023 vizyonu ile birleştirirsek ve bugün ki ticaret hacmimizi 500 milyar dolara ulaştıracağımızı düşünürsek hakikaten bu sektörün önü çok açık. Güzel olan bir taraf bu sektörün üreticileri de sadece ulusal üreticiler değil, mesela toprak sektöründe, seramik sektöründe, cam sektöründe artık sadece Avrupa değil dünya oyuncusu olmuş vaziyetteyiz. Etrafınıza baktığınız bir çok Türk üreticisi artık Amerika’da da Avrupa’da da benzer yapı marketlerde hakim bir durumu var.” diye konuştu.

Sektörün heyecanlı ve rekabete açık olduğunu belirten Girgin, “Hem tüketim alışkanlıkları değişiyor, hem pazar büyüyor, hem üreticilerimiz ölçek büyüklüğünü yakaladıkları için dünya oyuncusu olmaya başlıyor.” şeklinde konuştu.