Suriye, Mossad Adına Çalıştığı İddia Edilen Şahsın İtiraflarını Yayınladı

Suriye`de yönetim karşıtı halk ayaklanmaları devam ederken Suriye Televizyonu, İsrail istihbarat birimi MOSSAD adına çalıştığı iddia edilen İyyad Yusuf Anaim isimli şahsın itiraflarını yayınladı.

Sahıs, MOSSAD subaylarının baskılarıyla nasıl casusluğa başladığını ve Suriye`de nasıl bilgi topladığını anlattı.

Suriye televizyonunda yayınlanan röportajda, 1976 doğumlu olduğunu söyleyen Anaim, Filistin ve Ürdün vatandaşlığına sahip olduğunu söyledi. Anaim, açıklamalarında, İsrail cezaevinde kaldığı 3 aylık bir süre içinde İsraillilerin kendisine her türlü sorgulama yöntemini uyguladıklarını kaydederek, MOSSAD adına çalışması için büyük baskı gördüğünü akardı. Bu durumdan çıkmak için de MOSSAD ile çalışmayı kabul ettiğini ifade eden Anaim, Lazkiye Üniversitesi`nde felsefe bölümü okuduğunu anlattı.

Kendisinin 2006 yılının ortalarında MOSSAD adına çalışmaya başladığını ifade eden Anaim, 2007 yılının başlarında ise Suriye`ye gönderildiğini söyledi. Anaim, Suriye`ye gönderilmeden önce MOSSAD’tan Davut adlı bir subay ve yanındaki bir grup tarafından Kudüs`te eğitildiğini anlattı.

Suriye`ye geldiğinde Lazkiye kentine gittiğini ve orada öğrenim bahanesiyle ikamet ettiğini ifade eden Anaim, MOSSAD’ın kendisinden kentin sosyal yapısı, halka ilişkin bilgiler, dinleri ve mezhepleri, nelerle uğraştıkları gibi bilgi toplamasını istediklerini aktardı.

Anaim, kendisini gönderen MOSSAD subaylarının en çok Lazkiye’nin demografik yapısına önem verdiklerini savunarak, bu konuda mümkün olduğunca bilgi toplamasını istediklerini belirtti.

MOSSAD subaylarının talebi üzerine 04 Şubat 2008 tarihinde Lübnanlı Hizbullah Partisi ve Filistinli Hamas hareketine ait merkez ve yerleri araştırmak için Şam’a geldiğini ifade eten Anaim, Şama geldiğini ve saatler süren aramadan sonra istediklerini bulamadığını söyleyerek Lazkiye’ye geri döndüğünü anlattı.

Anaim, bu amaçla Şam’a 3 defa gönderildiğini; en son geldiğinde ise kendisine ara sokak adı ve bina tarifi gibi ayrıntılı bilgiler verdiklerini açıkladı.


ARAÇ, MUĞNİYE`NİN SUİKASTINDA KULLANILDI
MOSSAD subaylarının kendisinden Şam’daki bir ara sokak içinde bulunan bir dairenin önünde gümüş renkte `Pacero` marka bir aracın durup durmadığından emin olmasını istediklerini ifade eden Anaim, "Ben de aracın orada olduğundan emin oldum, ayrıca plakasını aldım. Bahsi geçen araç Hizbullah komutanlarından İmad Muğniye’ye karşı düzenlenen suikast eyleminde kullanıldı." dedi.

Casus olduğu iddia edilen Anaim, MOSSAD subaylarının ayrıca kendisinden Lazkiye ve Tartus limanları hakkında ayrıntılı bilgi toplamasını istediklerini belirterek, "Gelen gemiler, gemilerin yükleri, nereden ve nereye gittikleri, yük boşaltımında elektriklerin kesilip kesilmediğini, liman kapasiteleri gibi bilgiler istedikler." dedi.

MOSSAD subaylarıyla birçok kez bir araya geldiğini anlatan Anaim, aralarından isim olarak sadece Davut adında bir subayı tanıdığını, diğerlerinin adlarını ise bilmediğini söyledi.