Kadıköy'de 12 Eylül protestosu

12 Eylül 1980 yılında yapılan askeri darbeyi protesto etmek isteyen partiler ve sivil toplum örgütleri, Kadıköy'de bir araya geldi.

Kadıköy'de 12 Eylül protestosu
TSK'dan atılan subaylar tarafından oluşturulan "Askeri Darbelerin Asker Muhalifleri" adına konuşma yapan Rahmi Yıldırım, her türlü darbeye karşı olduklarını söyledi. Son yıllarda ortaya çıkarılan askeri darbeye teşebbüs suçlamasıyla ilgili yargılamalara destek verdiğini belirten Yıldırım, "Bir daha kimsenin aklına darbe fikrini getirmeyecek bir yargılama olmalıdır." dedi.

Orgeneral Kenan Evren önderliğinde 31 yıl önce 12 Eylül 1980'de gerçekleştirilen darbeyi protesto etmek isteyen siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin üyeleri, Kadıköy'de biraya geldi. Protestocu binlerce kişi, yapılmış ve yapılacak olan her türlü darbeye karşı olduklarını dile getirmek için saat 10.00'dan itibaren Kadıköy Tepe Nautilus önünde toplanmaya başladı. 78'liler birliğinin önderliğinde BDP, ÖDP, EMEP, SP, SDP, EHP, HAK-PAR siyasi partileri ve Uluslararası İşçi Dayanışması Derneği (UİD-DER) ve Askeri Darbelerin Asker Muhalifleri (ADAM ) gibi sivil toplum kuruluşlarının üyeleri, hep bir ağızdan 12 Eylül darbesinin yargılanmasını istedi.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nden (TSK) atılan subaylar tarafından oluşturulan ADAM derneği adına konuşma yapan Rahim Yıldırım, 12 Eylül 1980'de Orgeneral Kenan Evren önderliğinde yapılan askeri darbenin de içinde bulunduğu her türlü darbenin karşısında olduklarını söyledi.1982 yılında Üsteğmen rütbesi ile ordudan atıldığını dile getiren Yıldırım, eğer görevine devam etse Korgeneral rütbesinde olacağını söyledi. Son yıllarda Ergenekon ve Balyoz davaları ile gündeme gelen askeri darbeye teşebbüs konusunda da yorum yapan Yıldırım, yargılamalara destek verdiklerini ancak yargılanan sanıkların da hukuki haklarının ellerinden alınmaması gerektiğini söyledi. Bu durumda haksız duruma düşüleceğini belirten Yıldırım, "Türkiye'de darbe heveslerini ve girişimlerini tamamen etkisiz kılacak, bir daha kimsenin aklına darbe fikri düşürmeyecek, bu hevesleri ortadan kaldıracak bir yargılama olmalıdır." diye konuştu.

BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel de 12 Eylül darbesinin karşısında olan protestocular arasında yer aldı. Milletvekilleri Levent Tüzel ve Sırrı Süreyya Önder gibi protesto mitingine katılan Tuncel, 31 yıl önce yaşanan 12 Eylül askeri darbesinin karşısında olduklarını söyledi. Askeri darbeyi protesto etmek için mitinge katıldıklarını belirten Tuncel, "Ancak ne yazık ki 12 Eylülcü zihniyet 31 yıldır iktidarda. Türkiye halkı, artık 12 Eylül darbesinin gerçeklerinin ortaya çıkarılması ve darbecilerin yargılanmasını istiyor. Sadece darbecilerin yargılanması değil darbe zihniyetinin de ortadan kalkması gerekiyor. Ne yazık ki AK Parti hükümeti, 12 Eylül darbesinin sonuçlarını görünmez kılmaya çalışıyor. Mesele 12 Eylül ile yüzleşmekse o zaman 12 Eylül'ün bütün kurumlarının ortadan kaldırılması gerekir. 12 Eylül kurumları var oldukça bu kurumların kimin elinde olduğu önemli değildir. Bu kurumların ortadan kalkması ve Türkiye'nin demokratikleşmesi gerekiyor. 12 Eylül ile yüzleşeceksek Türkiye'de Kürt sorununu çözmek zorundayız." ifadelerini kullandı.

Miting için toplanan gruplar, saat 13.15'te kortej oluşturarak Kadıköy Rıhtım Meydanı'nda yapılacak olan miting alanına doğru yürümeye başladır. Miting alanının girişinde polis, güvenlik önlemi aldı. İçeri gerenler üst aramasından geçirildi. BDP'li grup geldiğinde KÖZ grubu tarafından alkışlarla karşılanırken, polis tarafından alınan önlemin daha da artırılması dikkat çekti.