Baba Mesleği Faytonculuğu Yaşatmaya Çalışıyor

Bursa’da 35 yıllık faytoncu Hamit Yılmaz, baba mesleği faytonculuğu yaşatmaya çalışıyor.


Bir zamanlar padişahların seyahat ettiği faytonlar, yok olmakla karşı karşıya. Çoğunluğu yerli ziyaretçiler tarafından kısa gezintiler için kullanılan faytonlar, eski günlerin mumla arıyor. Daha önce Büyükada ve Mudanya’da da faytonculuk yapan Hamit Yılmaz, şimdilerde Botanik Park Hayvanat Bahçesi yanında ziyaretçilere fayton hizmeti veriyor. Bursa Merkez Osmangazi İlçesi Soğanlı Mahallesi Bursa Hayvanat Bahçesi yanında bulunan alanda faytonculuk yapan Hamit Yılmaz ve arkadaşları eskiye göre rağbetin azalmasına rağmen yine de ekmek paralarını çıkarmanın mutluluğunu yaşıyor.


35 yıldır faytonculuk yaptığını anlatan Hamit Yılmaz, “Eskiye göre rağbet çok az. Yine de bu işi yaşatmak istiyoruz. Bundan sonra ne iş yapacağız. Biz ancak bu işi biliyoruz. Babadan bunu gördük, baba mesleği olarak kabul ettik ve yaşatmaya çalışıyoruz.” dedi. Daha önce Mudanya ve Büyükada da faytonculuk yaptığını bildiren Hamit Yılmaz, “Şimdi Bursa’da hayvanat bahçesinin burada faytonculuk yapıyorum. Babamız da faytoncu idi, ben de şimdi faytoncuyum ve ölene kadar da bu işi yaşatmaya çalışacağım. Bu işi babamızdan devraldık ve sürdürüyoruz. Her geçen gün ilgi azalmasına rağmen Allah'a şükür ekmek paramızı çıkıyoruz.” şeklinde konuştu.


FAYTON TURU 10 TL
6 tane fayton ile bölgede hizmet verdiklerini anlatan Hamit Yılmaz, “Turu 10 TL olmak üzere hizmet veriyoruz. Her tur 15-20 dakika sürüyor. İlgiyi daha çok yerli turistlerden görüyoruz. Ayrıca normal düğünlere ve sünnet düğünlerine de gidiyoruz. Kendime ait 6 atım var, dönüşümlü olarak koşuyorum.” şeklinde sözlerini tamamladı.