Üniversiteden 2 Ay Önce Mezun Oldular, Mimari Proje Yarışmasını Kazandılar

Antalya’nın en büyük mimari proje yarışmasını üniversiteden 2 ay önce mezun olan üç arkadaşın hazırladığı proje kazandı.

Üniversiteden 2 Ay Önce Mezun Oldular, Mimari Proje Yarışmasını Kazandılar

Kepez Belediyesi’nin Antalya Mimarlar Odası’yla ortaklaşa açtığı Kepez Belediyesi Kongre ve Sergi Merkezi Mimari Proje Yarışması sonuçlandı. 21 Mayıs’ta başlayan yarışma projelerin teslim edildiği 29 Temmuz’da sona erdi. 51 projenin başvurduğu yarışmada 49 proje değerlendirmeye alındı. Yarışma jürisinin 4 günlük değerlendirmesinden sonra Sadık Gökhan Ekinci, Doğuşcan Aladağ ve Murat Taş’ın hazırladığı proje birinci seçildi.
Yarışmayı kazanan projeyi hazırlayan 3 arkadaşın Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ)’nden 20 Haziran 2011’de mezun olduğu ortaya çıktı. Üç dönem arkadaşından Sadık Gökhan Ekinci (23), “Mesleğin başında çok güzel bir fırsat yakaladık. Kendimizi çok şanslı hissediyoruz.” dedi.
Projeyi hazırlayabilmek için arkadaşlarıyla birlikte Antalya’daki evinde kaldıklarını anlatan Ekinci, hem arazi hem de iklim koşullarını belirlemek için Antalya’da çalıştıklarını anlattı. Ekinci, projeyi hazırlayabilmek için üç hafta boyunca Antalya’da kaldıklarını aktardı.
Yarışma sonuçlarının duyurulması için Akdeniz Üniversitesi Obia Sergi Salonu’nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, yarışmayı üniversiteden yeni mezun 3 genç mimarın kazanmasının Türk mimarlığı adına övünülecek bir durum olduğunu söyledi.
Antalya Mimarlar Odası Başkanı Osman Aydın ile birinci seçilen projenin ekip başı Sadık Gökhan Ekinci’nin de hazır bulunduğu toplantıda Hakan Tütüncü, şehri yönetenler olarak el ele verildiğinde en güzel en güzel ürünlerin ortaya konulabildiğini belirtti.

Tütüncü, “Türkiye’de ilk kez gerçekleşen olaylardan biri. Kepez meclisinden geçirilerek karar alınmak suretiyle yapıldı. Belediyenin en üst makamı meclistir. Oradan karar alınıp tüm Türkiye’de ilanının yapılması ve herkesin katkı sağlaması, ödüllü projelerin ortaya çıkması, projenin uygulanması çok önemli bir konudur. Bizler bunu başardık.” diye konuştu.
Hakan Tütüncü, salonun inşa edileceği Orman Ürünleri Sanayi ((ORÜS) alanın yaklaşık 16 yıldır planı yapılmasına nedeniyle imar sorunu çözülemeyen bir bölge olduğunu anlattı.
Antalya’nı merkezindeki ‘kara nokta’lardan biri olan ORÜS alanın şehre yakışmayan bir görüntü oluşturduğuna işaret eden Tütüncü, “Önceliğimiz halk ve Antalya için bu alanın kazandırılması oldu. Çalışmalar neticesinde çok amaçlı kongre ve sergi salonunun, orayı hareketli kılacak sosyal donatının, Antalya’ya büyük hizmet olacağını ve şehircilikte ciddi katkı sağlayacağını düşünerek projeyi geliştirdik. Ortaya çıkacak mimari eser Antalya’nın en önemli noktalarından birine inşa edileceği için Antalya’ya yakışır güzellikte olması gerekiyordu.” şeklinde konuştu.

Antalya Mimarlar Odası Başkanı Osman Aydın da Türkiye’ye örnek oluşturabilecek bir yarış gerçekleştirdiklerine değindi. Aydın, yarışmanın sivil toplum örgütlerinin belediyelerle kurduğu ilişkiler çerçevesinde o kent için neler yapılabileceğinin en güzel örneği olduğunu belirtti.
Yarışma sonunda birinciye 35 bin TL, ikinciye 25 bin TL, üçüncüye 15 bin TL, mansiyon kazanan 5 projeye de 7 bin 500 TL para ödülü verildi.


PROJEDE NELER VAR?
Yeşiltepe Mahallesi’ndeki ORÜS arazisinde inşa edilecek kongre ve sergi merkezi 19 bin 73 metrekare alan üzerine inşa edilecek. 8 bin metrekare kapalı alandan oluşacak mekânda; düğün, konferans, kongre yapılabilecek ve değişik kapasitelerde bölünebilecek 2 bin kişilik çok amaçlı salon, 500 kişilik salon, evlendirme memurluğu ve 200 kişilik nikâh salonu, sergi salonları, idari ofisler ve servis alanları yer alacak. Antalya’nın iklim koşulları gözetilerek tasarlanan yapı sıcağı engellemesi için çift cidarlı tasarlandı. 2012 başında ihaleye sürecinin tamamlanması beklenen projenin inşaata başlandıktan sonra bir yıl içinde tamamlanması planlanıyor.