Somali Başbakanı Abdiveli: Erdoğan’ın Ziyareti Dünyaya Ders Oldu

Somali Başbakanı Abdiveli Muhammed Ali, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ziyaretiyle dünyanın Somali’ye bakışının değiştiğini söyledi.

Somali Başbakanı Abdiveli: Erdoğan’ın Ziyareti Dünyaya Ders Oldu
Yardımların arttığını belirten Başbakan, Mogadişu’da yardım faaliyetlerinde bulunanlara El Şebab örgütünün zarar verebileceğini bunun için dikkatli olunması gerektiğine dikkat çekti.

Somali Başbakanı Abdiveli Muhammed Ali, Mogadişu’da bulunan Kimse Yok Mu Derneği ekibini, doktorlar ve Türk gazetecileri sarayında kabul etti. Somali halkının yapılan sağlık hizmetleri ve yardımlarından dolayı Türklere teşekkür ettiğini belirten Başbakan Abdiveli, “Sayın başbakan buraya geldikten sonra dünyanın Somali’ye bakış açısında çok büyük bir değişiklik oldu. Çünkü Türkiye çok güçlü çok gelişmiş bir ülke. Ekonomik açıdan bakarsak Türkiye dünyada 16’ıncı, Avrupa’da 6’ıncı sırada yer alıyor. Başbakan Erdoğan’ın buraya gelişi bizim için çok önemliydi. Erdoğan’dan sonra dün buraya İran dışişleri bakanı geldi. Bu değişim devam edecek.” diye konuştu.

Gazetecilerin sorularını cevaplayan Başbakan, Somali’nin sadece Mogadişu’dan ibaret olmadığını buradan daha güvenli bölgelerin bulunduğunu ifade etti. Somali’ye gelecek yatırımcılara hoş geldin deyip yer göstereceklerini belirten Başbakan Abdiveli şöyle devam etti: “Somali büyük bir ülke yatırım yapmak isteyenlere hoş geldin deriz yer gösteririz. Özellikle tarım ve balıkçılıkla ilgili yatırım yapmaya çok uygun yerlerimiz var.”

Mogadişu’dan yeni çekilen El Şebab örgütünün Somali halkına yardım eden insanları istemediğine dikkat çeken Başbakan Abdiveli, Mogadişu’da yardım faaliyetinde bulunanların dikkatli olması gerektiğini söyledi. Güvenliği sağlamaya çalıştıklarını aktaran Başbakan, terör faaliyetlerine karşı güvenlik unsurlarıyla birlikte hareket edilmesini gerektiğine dikkat çekti.
Kimse Yok Mu ekibi ve Türk doktorlarla bir süre sohbet eden Başbakan Abdiveli, herkese tek tek sarılarak saraydan yolcu etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen hafta Somali’ye gerçekleştirdiği ziyarette ülkenin başkenti Mogadişu`nun sokaklarını, okullarını, elektrik ağlarını ve içilebilir su kanallarını yeniden inşa etme ve ayrıca şehirde tam teşekküllü hastane kurma sözü vermişti.