İngiltere, Afganistan`daki Asker Sayısını Azaltacak

Tacikistan’da çeşitli temaslarda bulunan İngiltere Savunma Bakanı yardımcısı Graham Howard, 2015 yılına kadar Afganistan’daki İngiliz askerlerinin sayısını 9 bin 500’den 2 bine düşüreceklerini kaydetti.


Tacikistan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamda, İngiliz askeri yetkili Howard, Tacikistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Nizomiddin Zohidov ile bir araya geldi. Görüşmede, İngiltere’nin Duşanbe Büyükelçisi Trevor Moor ve İngiltere Savunma Bakanlığı`nın yetkilileri de hazır bulundu.

Taraflar, bölgedeki son gelişmeleri, Afganistan’ın güvenliğinin Afgan güvenlik güçlerine devredilmesi ve 2015 yılından sonra Afganistan’daki İngiliz askeri gücünün faaliyetleri konusunda görüş alış-verişinde bulundu.
İngiliz yetkili Howard, İngiltere hükümetinin 2015 yılına kadar Afganistan`daki asker sayısını 9 bin 500’den 2 bine indirmeyi planladığını söyledi. İngiliz askerlerin Afganistan’ın bazı illerinin güvenliğini Afgan güvenlik güçlerine devretmeye başladığını kaydeden Howard, 2015 yılından sonra, İngiltere`nin silahlı kuvvetleri Kabil`de Askeri Akademi’den sorumlu olacağını belirtti.
Tacik Dışişleri Bakan Yardımcısı Zohidov, Afganistan’daki istikrar sürecinin önemli olduğunu ve Tacikistan’ın Afganistan’daki Uluslararası Koalisyon Güçlerine (İSAF) destek verdiğini kaydetti. Tacik yetkili, Afganistan’ın sınırlarının güçlendirilmesi gerektiğine dikkat çekerek, bununla uyuşturucu kaçakçılığı ve terör gruplarının yurtdışına sızmasına engel olunabilineceğini ifade etti.