Ramazan Ayından Sonra Sağlıklı ve Düzenli Beslenmeye Dikkat

Bozok Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Diyetisyeni Zehra Yıldırım, “Ramazan ayından sonra sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen göstermeliyiz.

” dedi.

Bir ay boyunca tutulan oruç nedeniyle insanların sağlıklı bir şekilde beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğini ifade eden Yıldırım, "Bir ay boyunca oruç tutulan Ramazan ayında sindirim sitemimiz iki ana öğün tüketmeye ve uzun süre aç kalmaya alışmaktadır. Beslenme alışkanlığımız değişmektedir. Fakat bayramda bireylerde çok fazla yeme isteği uyanabilmekte ve bazı sağlık problemleri oluşabilmektedir. Oruçlu olmaya alışan sindirim sistemimizin sağlığını korumamız gerekmektedir. Bayram ve sonrasındaki dönemde daha sağlıklı ve dinç olabilmek bizim elimizdedir. Bunun için öncelikle bayramda dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Bayramda az az yemeli, ikram edilenlere hayır demeyi bilmeli, gereksinmemiz kadar olan enerji ve besin öğesini tüketmeliyiz. Diğer bir taraftan da evimize gelen misafirlere hazırladığımız besinleri yemeleri için ısrar etmemeliyiz." diye konuştu.

Bayram sabahı hafif bir kahvaltı ile başlanması gerektiğini vurgulayan Yıldırım, sabah saatlerinde yemek yemeye alışkın olmayan sindirim siteminin zorlanmaması gerektiğini ifade etti. Kahvaltı sofrasının kızartmalar ve hamur işlerinden uzak olması gerektiğini belirten Yıldırım, şunları ifade etti: "Reçel, bal, pekmez gibi basit şekerleri çok tüketmememiz gerekir. Söğüş sebzeler ve kepekli ekmek mutlaka sofrada bulunmalıdır. Bayramda ikram edeceğimiz yiyecekler ve ziyaretine gittiğimiz yerlerdeki besinleri tercih ederken bazı hususlara dikkat etmemiz gerekmektedir. Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar, kolalı içecekler yerine ayran veya taze sıkılmış meyve suyu, bir tabak dolusu yerine yarım porsiyon, ağır yağlı besinler yerine sebze yemekleri, hazır olarak yapılmış yerine el yapımı ürünler tercih edilmelidir. Hipertansiyon, diabet gibi hastalığa sahip kişiler diyetlerini uygulamalarına her zaman özen göstermeleri gerektiği gibi bayramda da devam etmeleri gerekir. Sağlıkları açısından sakıncalı besinleri tüketmemelidirler. Çocuklar ise fazla miktarda tatlı veya bayram şekeri ve kolalı içecek tüketiminden uzak durmalıdır. Bu süreçte özellikle çocukların ağız ve diş salığına dikkat edilmelidir."
Bayram için yapılan alışverişte açıkta satılan, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı izni olmayan besinlerin satın alınmaması gerektiğine dikkat çeken Yıldırım, "Kaynağı ve içindekileri belli olmayan hazır gıdalar tüketilmemelidir. Bir ay boyunca oruç tutulan bu dönemin ardından bayram ve daha sonrasındaki beslenmememizde 3 ana ve 3 ara öğün tüketmeye, küçük konulmuş porsiyonlarda az yağlı yiyeceklerin bulunmasına, posayı artırmak için kepekli ekmek, meyve (kabuğunu soymadan) ve yağsız salatayı tüketmeye önem verilmelidir. Ayrıca, 2.5 litre sıvı tüketilmelidir. Bayramda ve daha sonrasında gereğinden fazla alınan enerjiyi fiziksel aktivite ile harcamamız gerekmektedir. Her gün düzenli olarak en az 1 saat yürüyüş yapılmalı. Üç kilometreden daha kısa mesafeler için taşıta binilmemeli, yürünmelidir. Çok katlı binalarda asansör kullanılmamalıdır." şeklinde konuştu.