Bu Ramazan halsiz ve uykusuz musunuz?

Ramazan'da meydana gelebilcek reflü, uyksuzluk, halsizlik gibi şikayetler için hangi doğal yöntemlere başvurulmalı? Beslenme Uzmanı Dr. Ender Saraç yanıtladı: "Reflü için rezene çayı, uyksuzuluk sorununa karşı melisa çayı, halsizliğe karşı ise multivitamin hapı."

Bu Ramazan halsiz ve uykusuz musunuz?
Habertürk ekranlarında yayınlanan Ece Üner'in sunduğu Akşam Raporu programının dünkü bölümüne konuk olan Beslenme Uzmanı Dr. Ender Saraç, Ramazan ayında meydana gelen reflü, halsizlik ve uykusuzluk şikayetlerinin neden kaynaklandığını anlatarak önerilerde bulundu.

REFLÜ İÇİN REZENE ÇAYI


İftarda ve sahurda aşırı miktarda sıvı tüketiminin, acılı, baharatlı, turşulu, soğan, sarımsak, gazlı içecekler ve mayalı gıdaların reflüyü arttırdığını belirten Saraç, "Bunun için bol rezene çayı için. Rezeneyi anasonla karıştırırsanız daha iyi olur, sakinlik ve gevşeklikte verir" dedi.

Mayalı gıdaların azaltılmasını söyleyen Saraç, "Sahurda da rezene çayını içtikten sonra bir avuç sarı leblebi yutun. Sarı leblebi midenin bütün o fazla suyunu çeker ve oldukça iyi gelirç. Sahurdan sonra hemen yatmayın en az bir 20-25 dakika ayakta kalarak, dik oturarak duracaksınız, biraz yürüyüş yapacaksınız. Yattığınızda da çift yastıkla yatacaksınız ve hafifçe sağ yanınıza dönerek yatacaksınız. Yüzükoyun veya sol yana doğru değil çünkü sindirim sisteminin daha kolay çalışması ve boşalması içim çok hafifçe sağ yanınıza dönerek yatacaksınız. Ayaklarınızı da minnacık kendinize doğru çekerek güzel bir uyku uyuyacaksınız bunlar reflüyü çok azaltır" önerilerinde bulundu.

UYKUSUZLUK SORUNUNA MELİSA ÇAYI


"Sahurdan sonra uyuma şansınız varsa uyuyun" diyen Ender Saraç, "Eğer sahurdan sonra uyuma şansınız yoksa, iş yerinde de fırsatınız varsa öğleden sonra saat 14.00 - 15.00 civarı bir yarım saatlik şekerleme bütün günü kurtaracaktır, size dinçlik verecektir" şeklinde konuştu.

Akşamleyin ise çok geç yatmamak gerektiğine dikkat çeken Saraç, "Erkenden yatmak lazım. Melisa çayı içebilirsiniz. Melisa çayı uykuyu getirir ve rahatlatır. Onun dışında susam yağıyla iki kaş arasındaki noktaya, şakaklara ve kulak arkasına masaj yaparsanız sinir sistemini rahatlatır ve gerilimi alırsınız. Yatağınızın kenarına da bir iki damla melisa veya lavanta damlatırsanız daha ferah, daha güzel rüyalar göreceğiniz uyku sağlar" diye konuştu.

"Bir de bedeni çok hafif yormak lazım. Hiç değilse 15 dakika yürüyüş yapıp bir fincan melisa çayı içip uyuyabilirsiniz" ifadelerini kullanan Saraç, "Ama ısrarla uykusuzluk kronikleşiyorsa kedi otu hapları gayet güzel uyku getirebilir. Yine çok inatçı bir uykusuzluğunuz varsa melatonin kullanın. Çünkü melatonin sizi bir anda diri yapar, formda yapar, doğal doping yapar" dedi.

HALSİZLİĞE KARŞI MULTİVİTAMİN"


Ramazan'ın son 12 gününe girildiğini anımsatan Saraç, "Bu dönemde artık vitamin almak lazım. Çünkü vücutta vitamin depoları biraz boşalıyor. Onun içinde iyi bir multivitamini hergün tok karnına sahurda bir tane alın. Multivatimin dışında unutkanlık, halsizlik veya sinir ağrıları da oluyorsa o zaman B12 vitaminini üç dört gün peş peşe almak iyi olur. İğne olma şansınız varsa daha iyi, iftardan sonra B12 vitamini iğnesi süratli bir dirilik yapar ve Ramazan'ın sonuna kadar zeka, hafıza ve enerji açısından faydası olur" tavsiyelerinde bulundu

Saraç, halsizliğe karşı iki doğal önerisi olduğunu belirterek, "Birinc,s, Demirhindi şerbeti; çok şifalı bir meyvedir, şerbeti kan yapar, enerji verir, susuzluk hissini giderir. İkincisi de Meyankökü, doğal kortizon yerine geçer, düşük tansiyonu olanlar halsizliği olanlar da meyankökü içsin" diye konuştu. BEYAZ GAZETE