Somali Kıtlıkla, Sudan Su Taşkınlıkları İle Uğraşıyor

Somali`de kıtlık nedeniyle yaşanan ölümlerin ardı arkası kesilmezken, Sudan`da, özellikle güneyde yaşanan yağışlar nedeniyle Nil nehrinin yükselen suları tarım arazilerini bastı.

Doğu Afrika`da yaşanan kıtlığın aksine Sudan`da aşırı yağışlar sebebiyle Nil nehrinin taşması sonucu bir çok tarım arazi sular altında kaldı. Sudan`da ilkbaharın yaşandığı bu dönemlerde Nil nehrinin taşması sonucu bir çok arazi ve yerleşim yeri sular altında kalıyor. Özellikle geçtiğimiz senelerde ani su taşmaları sonucu bir çok yerleşim yeri sular altında kalmış ve bir çok kişi hayatını kaybetmişti. Tarım arazilerinin sular altında kalması, sebze ve meyve fiyatlarının da yükselmesine yol açtı

Meyve satan İzziddin Abu Bekir, "Suların artması ile ekin alanlarına araçların girilmesi de güçleşiyor. Meyveler de dallarında çürüyor. Bu nedenle doğal olarak bu da fiyatlara yansıyor." dedi.

Özellikle sebze fiyatları son 20 günde yüzde yüze yakın fiyat artışı yaşadı.

Muhammed Yusif, "Ekinlerin sular taşmadan hızlı bir şekilde toplanması lazım. Ürünler toplanamayınca doğal olarak başka yerlerden sebze alıyoruz. Burada ekin alanım ancak sular çekilinceye kadar başka yerlerden sebze almam lazım" dedi.

Suların ani taşmaları özellikle çiftçileri zor durumda bırakıyor.

Çiftçi Luay El Emin, "Suların ani taşması gerek ektiğimiz rokayı gerek ektiğimiz domatesi suların altında kalmasına neden oldu. Bugün domates bir ay içinde yüzde yüz arttı. Bu da doğal olarak fiyatlara yansıdı" dedi.

Çiftçiler özellikle bu ani artışların devlet tarafından haber verilmemesinin insanları çok zor durumda bıraktığını söylüyor.

Çiftçi Muhammed Abdurrahman Şendi, "Bu ani taşmaların hükümet tarafından çiftçilere çok daha önceden haber verilmesi gerekiyor. Haber verseler bizde kendimize göre önlemler alırız. Bir çok yer önlem alınmamasından dolayı sular altında kalıyor. Haber verilse en azından suların başka yerlere akması için kanalar açarız." dedi.

Sudan yetkililerin açıklamasına göre nehir sularının gelecek günlerde daha da artacağı açıklamasında bulundular.
Kaynak: İHA