Doğrudan Faaliyet Desteğine İlk Başvuru Siirt Üniversitesinden Geldi

Dicle Kalkınma Ajansının 2011 yılı doğrudan faaliyet desteğine başvurular başladı.

Bu kapsamda ilk başvuru ‘Pervari Bölgesinin Balının Karakterizasyonu projesi ile Siirt Üniversite tarafından yapıldı. Bölgenin önemli bir potansiyeli olan Pervari balının araştırılması ve tescillenmesi amacıyla yürütülecek faaliyetlerle katma değer oluşturmayı amaçlayan proje bu anlamdaki başvurular için de bir örnek mahiyetinde olduğu belirtildi.

Dicle Kalkınma Ajansı tarafından yapılan açıklamada, “Dicle Kalkınma Ajansı, Doğrudan Faaliyet Desteği ile Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illerinden oluşan TRC3 Bölgesinin kalkınması ve rekabet gücünün artırılması çerçevesinde muhtemel tehditlerin tespit edilmesi ve mevcut fırsatlardan yararlanılmasına yönelik gerçekleştirilecek araştırma, geliştirme, planlama gibi faaliyetlere destek sağlamayı amaçlamaktadır. 2010 yılında ilk defa yürütülen program bölgede yoğun ilgi görmüş ve Siirt Üniversitesi de bu kapsamda ‘Siirt-Şirvan Bakır Cevherlerinin Flotasyon Atıklarının Değerlendirilmesi’ projesini yürütmüştü” denildi.
Açıklamanın devamında “TÜBİTAK MAM Gıda Enstitüsü ile yürütülen ‘Yöresel Ürünlerin Değerlendirilmesi ve Katma Değerli Ürünlere Dönüştürülmesi projesi ile Üzüm çekirdeği ve posasının değerlendirilmesi, meşe palamudu ile bıttımın ürün özelliklerinin incelenerek yeni ürünlere işlenmesi çalışmaları yürütülmüş ve projenin devamında da bölgemizde yetişen bal, nar ve fıstık gibi ürünlerle ilgili çalışmaların Yönetim Kurulumuzca Bölge Üniversitelerince Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında ele alınması kararı alınmıştı. Bu doğrultuda Siirt Üniversitesi 2011 Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında ‘Pervari Bölgesinin Balının Karakterizasyonu projesi ile bal konusundaki çalışmaları projelendirmiş bulunmaktadır. Proje desteklenmeye hak kazanması durumunda Siirt Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Osman Karabacak, Yrd. Doç. Dr Emre Erez ve Yrd. Doç. Dr Lokman Kaycı tarafından yürütülecek. Projede Pervari balının karakterizasyon çalışmasının yapılarak balın kalitesinin ulusal ve uluslar arası platformlarda yayınlanması ve tanıtılması beklenmektedir” bilgisine yer verildi.
Doğrudan Faaliyet Desteğine başvurular için son tarihin 1 Aralık 2011 olduğu belirtildi.

Bununla birlikte projeler geliş önceliğine göre incelenerek her ay Yönetim Kuruluna sunulacak. Bu anlamda bölge kalkınması için kritik değer taşıyan proje başvurularının ivedilikle yapılması programın başarısı açısından son derece önem taşıyor.