Bu Şehirde Eşeklerin Çalıştırılması Yasak

KKTC`de Karpaz denince akla ilk gelen şey, Karpaz eşekleri.

Bu Şehirde Eşeklerin Çalıştırılması Yasak
Bölge turizmi açısından son derece önemli olan ve dünyaca nam salmış olan bu eşekler, Türkiye`deki eşeklerin aksine kesinlikle çalıştırılmıyor. Bölgede istedikleri gibi gezinen bu yabani hayvanlar, yöredeki tatilcilerin ilgi odağı oluyor. Genelde yabani olan eşeklerin bazıları, yanına yaklaşan insanlardan kaçarken bazıları ise tatilcilerin yanlarına kadar sokuluyor.


KKTC`nin en uç kısmı olan Dipkarpaz şehri, denizi ve diğer doğa güzelliklerinin yanı sıra buradaki eşekleriyle de özellikle turizmcilerin dikkatini çekiyor. Adanın en az insan yaşayan bölgesi olan Karpaz Yarımadası`nın bir özelliği de doğal örtünün en iyi korunduğu bölge olması. Karpaz denince ilk akla gelen biraz şaşırtıcı olmakla beraber yarımadanın sembolü olan eşekler. Karpaz eşeği, iri cüssesi ve güzel yüzüyle, özellikle yarımadanın dip kısımlarında sık sık yolunuza çıkıyor. Sürü halinde yaşayan bu güzel hayvanlar, Karpaz`ın belli bölgelerinde yaban hayatlarını sürdürüyor. Eşeklerin genelde çalıştırıldığını düşünen insanlar burada bu hayvanların çalıştırılmasının yasak olduğunu duyunca şaşkınlıklarını gizleyemiyor.


Turizmciler eşeklerin varlığından memnun olsa da, özellikle kuraklık döneminde tarlaların talan edildiğini söyleyen çiftçiler, bu yabani hayvanlardan şikayetçi. Eşeklerin bu sebeple öldürüldüğü ve Karpaz`a özgü bu zenginliğin tehlike altında olduğu da öne sürülüyor. Bölgedeki yabani eşek sayısının 500`e yakın olduğu tahmin ediliyor.


Önceden ücretsiz olan bu bölgeye giriş şimdilerde ücrete tabi tutuluyor. Apostolos Andreas Manastırı`nın da bölgede bulunduğu söyleyen buradaki esnaf, özellikle Rumların bunu bir sorun haline getirdiklerini düşünüyorlar. Kıbrıslı Türk esnaf ve vatandaşlar, konunun Rum basınında da yer aldığını böylelikle Güney Kıbrıs`taki Rum vatandaşların o bölgeye gitmesinin istenmediğini ve böyle ufak sıkıntılarla bunun büyütüldüğünü de ifade ediyor.