Rusya`da Yabancı İşçilere Dil Zorunluluğu Getiriliyor

Rusya Federal Göçmenler Dairesi, uzun süre Rusya`da kalacak yabancı işçilere Rusça dil zorunluluğu getirileceğini açıkladı.

Rusya Federal Göçmenler Dairesi Başkan Yardımcısı Yekatrina Yegorova, İnterfax Ajansı`nda düzenlediği basın toplantısında yabancı göçmenlere Rusça zorunluluğu getiren yeni kanunun yakında kabul edileceğini söyledi. Özellikle hizmet sektöründe çalışan yabancıların Rusça bilmek zorunda olduklarını kaydeden Yegorova, "Yeni kanuna göre yabancı işçiler Rusça dil testine tabi tutulacak. Sınavda başarılı olanlara Rusça bildiklerine dair belge sunulacak, Rusça bildiklerini kanıtlayan belgeye sahip olmayan yabancıişçiler ise sınır dışı edilecek. Yasada öngörülen tek istisna yabancı firmalarda çalışan yabancılar için yapılacak. Bu kişiler, Rusça öğrenmek zorunda olmayacak" dedi.

Rusça bilmenin yabancıların adaptasyonuna da yardımcı olacağını kaydeden Yegorova, Rusya`da oturum izni almak isteyenler için ise daha üst düzeyde Rusça dil bilgisinin talep edileceğini söyledi. Göçmenlere Rusça eğitimi düzenleyecek kurumların Eğitim ve Bilim Bakanlığı ile Federal Göçmenler Dairesi olacağını ve göçmenlerin Rus dili eğitim masraflarının çalıştıkları firmalar tarafından karşılanacağını belirten Yegorova, "Ayrıca Tacikistan ve Kırgızistan`da Rusça kursları açarak Rusya`ya çalışmaya gidecekişçileri kendi ülkelerinde yetiştirmeyi amaçlıyoruz" dedi

Biyometrik pasaport konusuna da değinen Yegorova, "Avrupa Birliği ile vizesiz seyahat için kimliklerimizin AB standartlarına uyum sağlamasının şart olduğunu biliyoruz. Bu nedenle biyometrik pasaportlar için gerekli yasal altyapı çalışmaları yapılıyor. İlk önce Petersburg`da pilot uygulamaya geçeceğiz " dedi. . Bu arada son beş yılda Rusya`ya çalışmaya gelen yabancıların sayısının altı kat artarak 10 milyon kişiyi geçtiğine dikkat çeken uzmanlar, bunlardan çoğunun Rus dilindeki resmi belgeleridolduramadıklarını belirtiyorlar.
Kaynak: İHA