İğdır`ın Yerli Ürünleri Pazara İndi, Sebze Meyve Fiyatları Düştü

Iğdır`da yerli sebze ve meyvelerin piyasaya çıkmasıyla çarşı ve pazarlarda fiyatlar düşmesi vatandaşı sevindirdi.


Türkiye`nin en verimli ovalarından biri olan Iğdır Ovası’nda yetişen sebze ve meyveler pazar tezgahlarında yerlerini alınca kentte karpuzun kilosu 20 kuruşa, domatesin kasası ise 2 liraya kadar geriledi. Bu ucuzluk kentteki sebze ve meyve satışlarını artırdı.

Türkiye genelinde bilinen Iğdır kavunu, karpuzu ve domatesini piyasa fiyatının çok altında sattıklarını ifade eden çiftçiler, zarar ettiklerini söyledi. 2 ay önce kilosu 2 lira olan domatesin şu anda 18 kiloluk kasasının 2 liraya satıldığına dikkat çekti. Tarlada kalan domatesin değerinin çok altında satıldığı için maliyetini çıkarmadığını belirten çiftçi Devlet Kılıç, “Iğdır`da başka ne yapabiliriz? Tarlaları ekip ürünleri satarak geçimimizi sağlıyoruz. Son birkaç yıldır çiftçiler çok miktarda domates, kavun, karpuz ekti. Ürünlerimize alıcı bulamıyoruz, mecburen piyasa fiyatının çok altında satıyoruz.” dedi. Türkiye’nin birçok bölgesine Iğdır’dan kavun ve karpuz gittiğini belirten Sönmez Döner isimli çiftçi de karpuzun kilosunun tarladan çıkış fiyatının 20 kuruşa kadar düştüğünü ve bu düşüşün devam ettiğini belirtti.

Vatandaşlardan Hava Tuna, daha önce domatesin kilosunu 1 liraya alırken, şimdi kasasını 2 liraya alabilmekten memnun olduklarını, ancak çiftçinin ürettiği malı hakkı ile satamamasına da üzüldüklerini söyledi.