Türkiye Yeşilay Cemiyeti Başkanı Balcı: Sigaralar Raftan İnmedi

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Başkanı Muharrem Balcı, 7 Temmuz 2011 tarihinde yürürlüğe giren ve sigarayla mücadelede dönüm noktası sayılabilecek ‘Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerin Satışına İlişkin Yönetmelik’ ile gelen sevinç ve umudun, yerini hayal kırıklığına bıraktığını söyledi.

Balcı, “Uygulama ve denetimlerdeki eksiklikler nedeniyle yönetmeliğin sözde kalması, sigara ile mücadeleye vurulan bir darbedir.” dedi.
Temmuz ayında yürürlüğe giren yönetmelik ile tütün ürünlerinin işyerinin dışarıdan görünmeyen ayrı bir bölümünde, 18 yaşını doldurmamış kişilerin doğrudan ulaşamayacağı şekilde bulundurulması ve işyerlerindeki sigara satış ünitelerinin içi görünmeyecek şekilde olmasının sağlanması gerektiğini hatırlatan Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Muharrem Balcı, “Ancak, bu ve benzeri pek çok yeni ve etkili hükümler getiren yönetmelik, adeta lafta kaldı.” diye konuştu.
Yönetmelik ile getirilen, tütün mamullerinin görünür şekilde satılması yasağına neredeyse uyanın olmadığını kaydeden Balcı, bunun vahim bir tablonun göstergesi olduğunu belirtti. Balcı, “Pek çok bakkal ve marketlerde sigaralar hala eski yerlerinde, raflarda ve görünür şekilde teşhir edilmeye devam ediyor. İşletmecilerden kimi ekonomik sıkıntıları bahane ederken kimi de yönetmeliğin kendisine tebliğ edilmediğini söyleyerek uygulamıyor.” dedi.
Sigarayla mücadelede halkın bilinçlendirilmesinin önemine vurgu yapan Balcı, yasal düzenlemelerin ve yaptırımların sonuçlarının emniyet birimleri, belediye yetkilileri ve ilgili diğer görevlilerin etkili sıkı denetimleri ile sağlanabileceğini sözlerine ekledi.