El Kaide Üyesi Olmakla Suçlanan Gazeteci Açlık Grevinde

Türkiye‘nin isteği üzerine, Kırgız İstihbaratı tarafından, El Kaide üyesi olduğu gerekçesiyle 2 Mayıs‘ta gözaltına alınan Türk gazeteci Ali Osman Zor, açlık grevine devam ediyor.

"Taza (Temiz) Din" kurumunun üyesi Sabırcan Mambetov, Zor‘un tutuklanmasının üzerinden 90 gün geçtiğini ve bu süre içerisinde Türkiye Cumhuriyeti tarafından iade edilmesi ile ilgili yazının gelmediğini bildirdi. Mambetov, "20 gündür açlık grevinde. Kanuna göre, eğer yabancı bir ülke 40 gün içerisinde tutuklanan birisinin kendi ülkesine iade edilmesi ile ilgili yazı göndermezse, onu serbest bırakmaları gerekiyor" diyerek, Ali Osman Zor‘un gözaltında tutulması ile haklarının ihlal edildiğini söyledi.

Türkiye‘de terör örgütü ile alakası olduğu gerekçesiyle takip edilen Ali Osman Zor‘un Kırgızistan‘dan siyasi sığınma talebinin reddedildiğini vurgulayan Mambetov, Zor‘u 3 yıldır tanıdığını, son zamanlarda Kırgızistan‘ın siyasi ve sosyal durumu ile ilgili İstanbul‘daki "Baran" dergisinde makalelerini yayımladığını, Kırgız halkına hiç bir kötülüğü dokunmadığını söyledi.

Kırgız Milli İstihbarat Ajansı halkla ilişkiler bölümü yaptığı açıklamada, Ali Osman Zor‘a açılmış olan davanın başsavcılığa teslim edildiğini, iade kararının alınmadığı gibi gözaltı süresinin bir ay daha uzatılması ile ilgili karar alındığı bildirildi.

Türkiye‘nin talebi üzerine Kırgızistan Milli İstihbarat Ajansı tarafından tutuklanan Ali Osman Zor, Türkiye‘de yayınlanan El-Kaide dergisinin editörü" ve "Kasım 2003 İstanbul‘daki El-Kaide eylemlerini üstlenen örgütün üyesi" olmakla suçlanıyor ve Türkiye‘nin iade edilmesini talep edeceği tahmin ediliyor.

Kaynak: İHA