Bursaray Kestel Hattının Temeli Atıldı, İnşaat 1,5 Yılda Bitecek

Bursa‘da, şehiriçi ulaşımı rahatlatmak amacıyla hayata geçirilen BursaRay‘ın Kestel hattı inşaatının temeli törenle atıldı. Tamamen yerli kaynaklarla ve yerli müteahhit firma tarafından hayata geçirilecek proje 1,5 yılda bitirilecek.

Bursaray Kestel Hattının Temeli Atıldı, İnşaat 1,5 Yılda Bitecek
Bursa‘da, şehiriçi ulaşımı rahatlatmak amacıyla hayata geçirilen BursaRay‘ın Kestel hattı inşaatının temeli törenle atıldı. Tamamen yerli kaynaklarla ve yerli müteahhit firma tarafından hayata geçirilecek proje 1,5 yılda bitirilecek.

    Toplam 8 kilometre ve 7 duraklı hattın son durağı olan noktada yapılan törene Vali Şahabettin Harput‘un yanı sıra Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa Milletvekilleri Mustafa Öztürk, İsmet Su ve Bedrettin Yıldırım, Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, Kestel Belediye Başkanı Yener Acar, Gürsu Belediye Başkanı Orhan Özcü, AK Parti İl Başkanı Sedat Yalçın, BTSO Meclis Başkanı İlhan Parseker ile çok sayıda davetli katıldı.

    Kişi başına raylı sitem yatırımlarında Bursa’nın ilk sırada geldiğini dile getiren Başkan Altepe, İstanbul, Ankara ve İzmir’de raylı sistem yatırımlarının Ulaştırma Bakanlığı’na devredildiğini, Bursa’nın bu alanda da farkını göstererek kendi yatırımlarını kendi yaptığını kaydetti.

    Mevcut 22 kilometrelik kullanılan raylı sistem hattına bu dönem şehir içi hatlarla birlikte 26 kilometre daha ilave yapmayı amaçladıklarını ifade eden Altepe, “Raylı sistemle ilgili ilk proje yatırımlarını rahmetli Teoman Özalp başkanımız başlatmıştı. İlk ihale de Erdem Saker Başkanımız döneminde gerçekleşti. Erdoğan Bilenser başkanımızın döneminde 17 kilometrelik hat ile servis hatları yapıldı. Geçtiğimiz dönem rahmetli Hikmet Şahin döneminde de yaklaşık 5 kilometrelik Yıldırım etabı bitirildi. Seçim dönemi ihalesi yapılan Görükle hattının ihalesini biz göreve geldiğimizde yeniden ele aldık ve 6,5 kilometrelik hattı, Emek hattını da ilave ederek 9 kilometreye çıkardık. İnşallah üniversite hattını önümüzdeki ay içinde tamamlıyoruz. Üniversiteli gençlerimiz yeni döneme Bursaray’la başlayacak. Emek hattımızı da yıl sonuna kadar tamamlıyoruz. Kestel hattı bu dönem programımızda yoktu. Ancak doğu batı arasındaki farklı ortadan kaldırmak ve konforlu ulaşımı kentin doğusuyla buluşturmak için çalışmalarımızı hızla tamamladık ve bugün temel atıyoruz. Bugüne kadar aktif olarak 22 kilometrelik hat çalışıyordu. Biz bu dönemde 9 kilometrelik üniversite ve emek hattına ilave olarak, 8 kilometrelik Kestel hattı, Cumhuriyet Caddesi hattı ve 6,5 kilometrelik şehir içi ring hattı ile toplam 26 kilometrelik yeni hattı Bursa’ya kazandırmış olacağız.” diye konuştu.

    

    KESTEL HATTI İLLER BANKASI‘NIN DESTEĞİYLE YAPILACAK

    Göreve geldikleri ilk günden beri kaynak kullanımı konusunda çok titiz davrandıklarını dile getiren Başkan Altepe, Kestel hattının İller Bankası’ndan sağlanan kredi ile yerli kaynak kullanılarak yapıldığın vurguladı.

    Hattın batı etabında kilometre maliyetinin 33 milyon TL’ye gerçekleştiğini belirten Başkan Altepe, yerli kaynak ve yerli üretimle doğu etabında kilometre maliyetinin 11 milyon TL’ye kadar düştüğünü vurguladı.

    Müteahhit firma olan Öztimurlar’ın da yerli hatta Bursalı bir firma olmasının da önemli bir ayrıcalık olduğunu ifade eden Başkan Altepe, “Bu hat aynı zamanda bir dönem içinde ihalesi yapılıp, bitirilen ilk hat olacak. İşin süresi 2 yıl ancak biz bunu 1,5 yıl içinde tamamlamayı hedefliyoruz.” dedi.

    Başkan Altepe, 88 milyon TL olan işin ilave yatırımlarla 130 milyon TL’yi bulacağını da belirterek, kentin doğusunda bu ölçekte yapılan yatırımın da büyük önem taşıdığını kaydetti.

    

    ACAR: PROJE İLE KENTİN İKİ YAKASI BİRBİRİNE BAĞLANACAK

    Hayata geçirilen bu proje ile kentin doğusu ve batısının raylarla birbirine bağlanacağını dile getiren Kestel Belediye Başkanı Yener Acar ise gerek Büyükşehir Belediyesi gerekse merkezi hükümetin yatırımlarıyla kentin doğusunun her geçen gün değer kazandığını söyledi.

    Nüfus itibariyle Kestel’in en küçük ilçelerden biri olduğunu belirten Acar, “Ancak yüzölçümüne baktığımızda Kestel, Nilüfer ilçesinden sonra en büyük ilçe. Faaliyet gösteren 300’e yakın sanayi tesisi, temeli atılan Büyük Sanayi Sitesi, Teknik Üniversite ve bu raylı sistemle ilçemiz hızlı bir gelişme içine girdi." dedi.

    Gürsu Belediye Başkanı Orhan Özcü ise her ne kadar şehirler batıya doğru gelişse de medeniyetlerin doğudan yükseldiğini belirterek, son dönemde kentin doğusuna yapılan yatırımların temelinde önemli bir işbirliğinin yattığını söyledi.

    Törene katılan AK Parti Milletvekili Bedrettin Yıldırım da Türkiye’nin 2023 vizyonu çerçevesinde Bursa’nın da bir marka şehir olarak öngörüldüğünü belirterek, bu hedef doğrusunda gerek yerel yönetimlerin gerekse merkezi hükümetin Bursa’ya önemli yatırımlar yaptığını vurguladı.

    Bursa Valisi Şahabettin Harput da sön dönemde Bursa’da yaşanan gelişimin gerek Türkiye genelinde gerekse yurt dışından takdirle izlendiğini belirtti.

    Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kestel hattının da kentin doğusundaki ulaşım sorunun ortadan kaldırılması açısından büyük önem taşıdığını dile getiren Vali Harput, “Bursa’ya yapılacak her yatırım için kentin Valisi olarak devletin tüm imkânlarıyla destek vermeye her zaman hazırız.” dedi.

    Konuşmaların ardından konforlu ulaşımı kentin doğusu ile buluşturacak olan Kestel hattının temeli Başkan Altepe ve protokol üyeleri tarafından törenle atıldı.