Şirketler parayı zamanında ödemedi 75 milyon dolar teminat ÖİB'ye kaldı

Norveç'te 76 kişiyi öldüren Anders Behring Breivik 1500 sayfalık manifestosunda Türkiye topraklarının büyük bir kısmının Yunanistan ve Ermenistan'a verilmesini ve Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti'nin de Rum Kesmi'ne dahil olmasını öngörüyor.

Elektrik dağıtım özelleştirmelerinde geçici teminatların yatırılması için ikinci kez uzatılan süre dün doldu. Şirketler, saat 18.00’e kadar verilen sürede Özelleştirme İdaresi’ne (ÖİB) para getirmedi. Beş ihalede şirketlerin yatırdığı toplam 75 milyon dolarlık teminat, ÖİB tarafından irat kaydedildi. Teklif sırası ikinci 5 şirkete geçti.
Özelleştirme İdaresi’nden bir yetkilinin verdiği bilgiye göre, “Şirketler son ana kadar birbirlerinin ne yapacağını gözledi ve süre uzatma kararı verilmesini bekledi. Sadece Mehmet Kazancı, ortağının yeni olduğunu, bundan dolayı süre uzatımı talep etti” dedi.

Bir sonraki teklif sahiplerinin davet edileceği, İstanbul Anadolu Yakası, Boğaziçi, Toroslar, Gediz ve Trakya Elektrik Dağıtım Bölgesi’nde ilk ihalede 9.4 milyar dolar ihale bedeli elde edilmişti. Teminatları yatırmayan şirketlerin yerine teklif sırası gelen şirketler şöyle sıralanıyor:
-Boğaziçi Elektrik Dağıtım’ın ihalesinde, İş-Kaya-MMEKA Ortak Girişim Grubu’nun 2 milyar 990 milyon liralık teklifinden sonra en yüksek teklifi 2 milyar 751 milyon dolarla Aksa Elektrik Perakende Satış A.Ş. vermişti.
-İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin ihalesinde 1 milyar 813 milyon dolar teklif veren MMEKA’nın ardından ikinci teklifi, 1 milyar 812 milyon dolar bedelle Yıldızlar SSS Holding A.Ş vermişti.
-Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin ihalesinde, Eti Gümüş - Söğütsen Seramik’in 1 milyar 915 milyon dolarlık teklifinin ardından en yüksek teklifi, 1 milyar 800 milyon dolarla Enerjisa Elektrik Dağıtım A.Ş. vermişti.
-Trakya Elektrik Dağıtım A.Ş.’de ise Aksa Elektrik’in 622 milyon dolarlık teklifinin ardından, 575 milyon dolar bedelle IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. geliyor.
-Toroslar Elektrik Dağıtım’da ise 2 milyar 75 milyon dolar bedelle en yüksek teklifi veren Yıldızlar SSS Holding A.Ş.’nin ardından en yüksek teklifi 2 milyar 74 milyon dolarla Park Holding A.Ş. vermişti.

MMEKA’nın 127 milyon doları yandı

Özelleştirmenin son kararına göre MMEKA şirketinin Başkent Doğalgaz için 92 milyon dolar, BEDAŞ ve AYEDAŞ için 35 milyon dolar olmak üzere toplamda 127 milyon dolarlık teminatı yandı. Mehmet Emin Karamehmet ve Mehmet Kazancı’nın kurduğu ve geçen hafta Mehmet Emin Karamehmet’in ayrıldığı MMEKA’da, özelleştirme ihalelerinden kazanılan şirket kalmadı.
MMEKA şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kazancı, ÖİB’nin kararı açıklanmadan önce İstanbul Anadolu Yakası ve Boğaziçi Elektrik Dağıtım özelleştirmelerine ilişkin teminat konusunda, Özelleştirme İdaresi’nden ana para ödeme süresinin uzatılmasını talep ettiklerini belirterek, bu talebin kabul edilmesi halinde teminatı yatırabileceklerini söyledi.

‘Şirketlerin almaya niyeti yok’

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) yetkilisi ise şirketlerin üçüncü kez uzatmaya kalmalarının nedenine ilişkin olarak şöyle konuştu:
“Şirketler bu devirleri almak istemiyor. Zaten geçen sefer sadece MMEKA uzatma istemişti, diğer şirketler bir şey talep etmedi. İhaleye girdikleri ekonomiyle şimdiki farklı döviz kuru onları çok etkileyecek. Döviz kuru ciddi artıyor ve elektrik dağıtımında çok fazla makine yatırımı gerekiyor ve bunların hepsi dışarıdan alınıyor. Kur artması onları etkiliyor. Kur baskısı oluştu. Finansman bulmak zorlaşıyor, birkaç milyar dolarların verileceği sürecin olacağını düşünmüyorum.”

Gazprom’un ilk geri adımı BOTAŞ’ı rahatlattı

Türkiye dahil Avrupalı müşterilerinin fiyat indirimi talebini dikkate almayan Rus gaz devi Gazprom’un ilk defa bu kuralı uzun süreli sözleşme imzaladığı İtalyan Edison S.p.A şirketi için bozarak gaz fiyatında indirimi kabul ettiği bildirildi. Gazprom’un geri adımı, gaz fiyatında indirim isteyen BOTAŞ’ın elini güçlendirecek.
Rusya’nın saygın ekonomi gazetelerinden Kommersant’ta yer alan haberde, Avrupa’nın en eski enerji şirketlerinden Edison’un İtalyan ENİ ve Gazprom’un ortak şirketi Promgaz aleyhine geçen Kasım ayında Stockholm’deki Tahkim Mahkemesi’nde dava açtığı belirtildi.
Edison gerekçe olarak, piyasalarda fiyatlar düşmesine rağmen Gazprom’dan alınan gazın fiyatında herhangi bir indirim yapılmaması nedeniyle oluşan zararı gösterdi.
Haberde, Edison’un gaz fiyatı konusunda Gazprom ile anlaşmaya vardığı belirtilirken, anlaşmanın içeriği ve yeni fiyat konusunda bilgi verilmedi. Edison ile yapılan görüşmeler, başta Botaş olmak üzere Gazprom’dan fiyat indirimi isteyen Avrupalı tüketicilerin elini rahatlatacak.