Bakan Çağlayan‘ın Muş Gezisi

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye‘nin 2008 yılında, dünyada yaşanan krizden etkilendiğini ancak, işsizliği azaltan ve istihdamı yükselten bir ülke olduğunu vurguladı.

Bakan Çağlayan‘ın Muş Gezisi
Bakan Çağlayan, 2 günlük gezi kapsamında geldiği Muş‘ta, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ve Türkiye İş Kurumu (İş Kur) tarafından başlatılan girişimcilik kursunun sertifika törenine katıldı. Ceylan Alışveriş Merkezi‘nde düzenlenen programa Bakan Çağlayan‘ın yanı sıra Muş Valisi Ali Çınar, Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz, AK Parti Muş Milletvekilleri Faruk Işık ve Muzaffer Çakar, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi

Palandöken, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclis Başkanı Erdal Bahçıvan, İş Kur Genel Müdürü Mustafa Kemal Biçerli, KOSGEB İşletme Geliştirme Merkezleri Daire Başkanı Hüseyin Tüysüz ve davetliler katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan KOSGEB İşletme Geliştirme Merkezleri Daire Başkanı Hüseyin Tüysüz, girişimcilerin desteklenmesinin büyük önem taşıdığını belirterek, Türkiye‘nin 2006 yılında küresel girişimcilik modülüne dahil edildiğini söyledi.

2006-2009 yılları arasında 18 ile 64 yaş aralığında araştırma yapıldığını kaydeden Tüysüz, "Yapılan araştırmaya göre 18-42 yaş arasında olan girişimciler oranında ciddi bir artış var. Gerçekten bu iyimser tablonun girişimciliğin bir kariyer planlaması içerisinde görünmesi, iş kurmak isteyenlerin sayısında artış olması ülkemiz için sevindirici bir durumdur. Girişimcilik kurslarında, KOSGEB, hükümetimiz, sivil toplum kuruluşlarımız ve girişimcilerimiz çok ciddi bir gayret içerisindedirler" dedi.

Daha sonra konuşan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürü Mustafa Kemal Biçerli de, 2008 yılında yaşanan krizin ardından, 2009 yılında işsizliğin yükselişe geçtiğini söyleyerek, hükümetin daha önce almış olduğu tedbirlerin semeresinin 2009 yılı ve takip eden yıllarda gördüklerini vurguladı. Biçerli, alınan tedbirler sonucunda işsizlik oranının tek haneli rakamlara indiğini de belirtti.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ise, zamanında çok zor şartlar altında iş hayatına atıldığını kaydederek, o dönemlerde girişimciliğe teşvik amaçlı kursların olmadığını hatırlattı. Çağlayan, Başbakan Erdoğan‘ın girişimcilik kursuna önem verdiğini söyleyerek, "AK Parti hükümeti ve Başbakan‘ımızın ilgili kurumlara vermiş olduğu görev neticesinde tarihi bir olayı gerçekleştiriyoruz. Bugün Muş‘ta 776 girişimcinin böylesine bir eğitim imkanına kavuşması ve eğitimden sonra işletme sahibi olacak olması bana göre

son derece önemlidir. Bu gösteriyor ki Muş‘ta un var, şeker var ve helvayı yapacak ustalara ihtiyaç var. İşte ustalarda inşallah bu vesile ile sağlanmış olacak. Türkiye artık babadan kalma meslekleri yapma olasılığını ortadan kaldırıyor. Bu çerçevede çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızın vermiş olduğu birçok hizmet var. Hükümetimizin müteşebbise ve çalışma hayatına vermiş olduğu önem ve işsizliğin azaltılması noktasında yapmış olduğu çalışmalar takdire şayandır" ifadelerini kullandı.

Türkiye‘nin diğer ülkelerden farklı olduğunu vurgulayan Bakan Çağlayan, Türkiye‘nin küresel kriz döneminde yüzde 14‘leri geçen bir işsizlik rakamı ile karşı karşıya kaldığını kaydetti. Ülkenin dünya ekonomisine entegre olmuş önemli bir uluslar arası oyuncu olduğunu belirten Çağlayan, "Dünya şampiyonlar liginde oynayan bir ülke olarak biz de bu fırtınadan etkilendik. Türkiye o günün şartlarında vermiş olduğumuz destekle, zamanında yapmış olduğumuz müdahalelerle istihdamı koruyabildi ve işsizliğin çok

yükseklere çıkmasını engelledi. Şimdi açıklanan son verilere göre gayret ve çabalarımız sonucunda işsizlik rakamlarını tek haneye indirebildik" diye konuştu.

Ülkenin yaş ortalaması 28 olan genç bir nüfusa sahip olduğunu belirten Çağlayan, bunun ise en büyük imkanlardan biri olduğunu vurguladı. Türkiye‘de her yıl 800 bin insanın iş gücüne katıldığını dile getiren Bakan Çağlayan, ülkede her yıl 800 bin insana aş ve iş bulmak zorunda olduklarını ifade etti. Türkiye‘nin şartlarının Avrupa ile aynı olmadığını hatırlatan Çağlayan yapılan mukayeselerin de bu şartların göz önüne alınarak yapılması gerektiğini vurguladı.

Konuşmaların ardından program, KOSGEB ve İş-Kur tarafından düzenlenen girişimcilik kursuna katılan kursiyerlere Bakan Çağlayan ve protokol üyeleri tarafından sertifika verilmesi ile son buldu.

Daha sonra Belediye Başkanlığı‘na geçen Çağlayan, burada Belediye Başkanı Necmettin Dede‘den bilgi aldı. Başkan Dede‘nin konuşmasının ardından Bakan Çağlayan‘a 1936 yılında çekilmiş Muş‘un fotoğrafı, el dokuması kilim ve plaket verildi.

Bakan Çağlayan, belediye ziyaretinde sonra AK Parti İl Başkanlığı‘na geçti. Burada partililere hitap eden Çağlayan, "Milletimiz siyasi istikrar istiyor, kavga istemiyor. Milletimiz barış içerisinde bir ülke istiyor. Biz asla kafatası milliyetçiliği yapmadık. Kürt de, Türk de, Zaza da, Arap da, Roman da bizim kardeşimiz. Biz Alevi‘yi de severiz, Sünni‘yi de severiz. Biz yaratılanların hepsini severiz. Bizim için önemli olan vatan sevgisidir, millet sevgisidir. Bu ülkenin bölünmez bütünlüğü bizim için

önemlidir. Biz nasıl insanları rengine, düşüncesine ve ırkına göre ayırt edebiliriz. Hizmetimizi verirken de bu anlayış ile veriyoruz. Biz Kürt‘ün de, Türk‘ün de partisiyiz. Biz Türk milletinin ve bu yüce milletin partisiyiz" dedi.

Buradaki toplantı, daha sonra basına kapalı devam etti.

Kaynak: İHA