Ergenekon davasında 4.yıl

2 Haziran 2007 tarihinde Ümraniye'de bir evde ele geçirilen patlayıcı maddelerle ilgili olarak başlatılan soruşturmada, ilk etapta İstanbul Cumhuriyet savcıları Zekeriya Öz, Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın tarafından hazırlanan ve 14 Temmuz 2008 günü İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine tevzi edilen iddianame, 25 Temmuz 2008 günü kabul edildi.

Ergenekon davasında 4.yıl
''Ergenekon'' soruşturması kapsamında İstanbul 13.Ağır Ceza Mahkemesince 3 yıldır devam eden, 27'si tutuklu 108 sanıklı davanın 188'inci duruşması, 25 Temmuz Pazartesi günü görülecek.

Emekli Tuğgeneral Veli Küçük, İP Genel Başkanı Doğu Perinçek, eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu, Cumhuriyet gazetesi imtiyaz sahibi ve başyazarı İlhan Selçuk, Türk Ortodoks Patrikhanesi Basın Sözcüsü Sevgi Erenerol, yazar Ergün Poyraz, Sedat Peker, Ali Yasak ve Sami Hoştan ile bazı emekli askerler ve İP yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 46'sı tutuklu 86 sanık hakkında hazırlanan 2 bin 455 sayfalık iddianamede, Danıştay 2. Dairesi üyesi Mustafa Yücel Özbilgin ''maktul'', aynı dairenin Başkanı Mustafa Birden, üyeler Ayla Gönenç, Ayfer Özdemir ve Danıştay tetkik hakimi Ahmet Çobanoğlu da ''mağdurlar'' olarak sıralandı.

Davanın görülmesine 20 Ekim 2008 tarihinde Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oluşturulan salonda başlandı. Yargılama sırasında 3 Ağustos 2009 tarihinde Danıştay üyeleri ve Cumhuriyet gazetesine yönelik saldırıya ilişkin davanın tutuklu sanıkları Alpaslan Arslan ve Osman Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 8 sanıklı dava bu davayla birleştirildi. Eylül 2009'da da Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen, Vatanseverler Birliği Derneği (eski adıyla Vatansever Kuvvetler Güç Birliği Hareketi Derneği) Genel Başkanı Taner Ünal ile Derneğin eski Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Cinali'nin, ''Ergenekon örgütü içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüt üyelerine, bilerek ve isteyerek yardım ettiği'' iddiasıyla yargılandığı dava, fiili ve hukuki irtibat bulunduğu gerekçesiyle ''Ergenekon'' davasıyla birleştirildi.

Dava sanıklarından Alparslan Arslan'a Danıştay saldırısında kullanılan glock marka silahı sattığı iddiasıyla Üsküdar 5. Asliye Ceza Mahkemesinde yargılanan Erkan Ayyıldız, Aykut Metin Şükre, Kenan Özay ve Selçuk Özkan'ın dosyası da 24 Mart'ta birleştirildi.
Mahkeme, İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesinin Fener Rum Patriği Bartholomeos'a yönelik suikasta hazırlandığı öne sürülen İsmet Reçber'in tutuksuz yargılandığı dava dosyası ile İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinin İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Zekeriya Öz'ü ''Ergenekon'' soruşturmasını yürüttüğü sırada tehdit ettiği iddiasıyla tutuklu yargılanan Özkan Kurt'un dava dosyasını, ''Ergenekon'' davasıyla aralarında hukuki ve fiili irtibat bulunduğundan birleştirilmesi yönündeki talebini de kabul etti.

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesindeki, Cumhuriyet gazetesine molotofkokteyli atılmasına ilişkin tutuklu sanıklar Bayram Demir, Seyhun Zayim, Boğaç Kaan Murathan, Bora Ballı, Bedirhan Şinal ve Fatih Derdiyok ile tutuksuz sanık Murat Aplak yargılandığı dava dosyası da Yargıtay 5. Ceza Dairesinin 13 Nisan'da verdiği karar üzerine ''Ergenekon'' davasıyla birleştirildi. Birleşen dosyalarla birlikte dava kapsamında yargılanan sanıkların sayısı 27'si tutuklu olmak üzere 108'e çıktı. Danıştay dosyasının sanıkları Süleyman Esen ve Tekin Irşi'nin de aralarında bulduğu 32 kişi yargılama süresince tahliye edildi.

-GİZLİ TANIK DİNLENDİ-

Mahkemenin, 20 Ekim 2008'de görmeye başladığı davanın en son 187'inci duruşması da 3 Haziran'da yapıldı. Davanın bir sonraki duruşması ise 25 Temmuz Pazartesi günü yapılacak. Dava kapsamında, sanıklardan Saipir Deblevidze, yakalanamadığı için, rahatsızlanması ve 21 Haziran 2010'da da yaşamını yitirmesi üzerine de İlhan Selçuk'un ifadesi alınamadı. Sanıkların ifadelerinin tamamlanmasının ardından birleşen dosyalardan, Danıştaya saldırı ve Cumhuriyet gazetesine el bombası atılması ile Vatanseverler davası sanıklarının ifadelerinin alınması tamamlandı.

Dava kapsamında daha sonra tanık dinlenilmesi aşamasına geçildi. Danıştay dosyası tanıklarının dinlenildiği davada, özellikle Alparslan Arslan'ın arkadaşları, ailesi ve yakın çevresinin tanık olarak bilgilerine başvuruldu. Davada ayrıca 14 Nisan'da, gizli tanık ''Aydın-1'' dinlendi. ''Ergenekon'' davaları kapsamında ilk defa dinlenilen bu gizli tanık, gizli tanık odasına alınarak, görüntüsü ve sesi duruşma salonuna değiştirilerek yansıtıldı. Duruşmaya daha önceden çağrılan Danıştay dosyasının tanıklarının dinlenilmesinin tamamlanmasının ardından birleşen diğer dosya sanıklarının ifadelerinin alınmasına geçilecek.

-İKİNCİ ''ERGENEKON'' -

İstanbul Cumhuriyet savcıları tarafından ''Ergenekon'' kapsamında hazırlanan 1909 sayfalık ikinci iddianame, İstanbul 13.Ağır Ceza Mahkemesince, 25 Mart 2009 tarihinde kabul edildi. Bu iddianameyle, emekli orgeneraller Mehmet Şener Eruygur, Hurşit Tolon, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ve emekli Albay Hasan Atilla Uğur, gazeteciler Mustafa Balbay, Tuncay Özkan, ATO eski Başkanı CHP Milletvekili Sinan Aygün, eski İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Adil Serdar Saçan, eski Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan, emekli Albay Arif Doğan, Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt'ün eşi Ferda Paksüt, yazar Erol Mütercimler ve Emin Şirin'in de aralarında bulunduğu 19'u tutuklu, 36'sı tutuksuz, hakkında yakalama kararı bulunan Turan Çömez ile birlikte, 56 sanık hakkında dava açıldı.

Davanın görülmesine, 20 Temmuz 2009 tarihinde Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde yeni oluşturulan duruşma salonda başlandı. Bu arada, 37'si tutuklu 52 sanık hakkında hazırlanan üçüncü ''Ergenekon'' iddianamesi de İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 5 Ağustos 2009 tarihinde kabul edildi. Tensip incelemesi sırasında mahkemenin eski 19 Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ferit Bernay ile Muhterem Bağcı'nın tahliyelerine karar vermesiyle, tutuklu sayısı 35'e düştü.

Eski MGK Genel Sekreteri emekli orgeneral Tuncer Kılınç, emekli Orgeneral Kemal Yavuz, eski Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal ve eski İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz, eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin, Yarbay Mustafa Dönmez ve Mustafa Koç, eski 19 Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ferit Bernay, eski Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Abbas Yurtkuran, eski Genelkurmay Adli Müşaviri emekli Tümgeneral Muhittin Erdal Şenel, gazeteci-yazar Yalçın Küçük ve İstanbul Üniversitesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Erol Manisalı ve Cihandar Hasanhanoğlu, üçüncü Ergenekon davasının sanıkları arasında yer alıyor.

Bu davanın ikinci ''Ergenekon'' davasıyla birleştirilmesinin ardından sanık sayısı 108'e yükseldi. ''Ergenekon'' soruşturması kapsamında Sivas'ta kuyumculuk yapan Minas Durmazgüler'e suikast düzenleneceği iddialarına ilişkin haklarında dava açılan Bekir Çelik ve Emrah Gönenci'nin dosyalarının da birleştirilmesiyle, davadaki sanık sayısı 110'a çıktı. Aralarında avukat Yusuf Erikel'in de bulunduğu 8 sanık hakkında ''Ergenekon'' soruşturması kapsamında açılan davada da aynı mahkeme, Erikel'in savunmasını aldıktan sonra birleştirme kararı verdi.

-KANSER OLAN ERİKEL'E TAHLİYE-

Bu davanın birleşmesiyle birlikte ikinci ''Ergenekon'' davasının sanık sayısı 118 oldu. Mahkeme 20 Temmuz 2009'da başladığı ikinci ''Ergenekon'' davasına, bugüne kadar 55 tutuklu sanıktan, aralarında, Adil Serdar Saçan, Gürbüz Çapan, Arif Doğan, teğmen Mehmet Ali Çelebi, geniz kanseri olan Yusuf Erikel'in de bulunduğu 22 kişiyi tahliye etti. CHP'den İzmir Milletvekili seçilen Mustafa Balbay'ın tahliye talebini kabul etmeyen mahkeme, yine Zonguldak'tan CHP milletvekili seçilen Mehmet Haberal'ın, tahliye talebi de avukatlarının yaptıkları reddi hakim taleplerinin değerlendirilmesinin ardından karara bağlanacak.

Dava kapsamında tutuksuz yargılanan Sinan Aygün de Ankara'dan CHP Milletvekili seçildi. Gazeteciler Tuncay Özkan ve Mustafa Balbay, Prof. Dr. Mehmet Haberal, eski İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, emekli tuğgeneral Levent Ersöz, İbrahim Özcan, Hasan Atilla Uğur, Ersin Gönenci ve Oğuzhan Sağıroğlu'nun da aralarında bulunduğu 23'ü tutuklu 118 sanığın yargılanmasına devam edilen davanın, 127'nci duruşması ise 8 Ağustos'ta görülecek. Sanıklardan Levent Ersöz'ün tedavisi ise Selimpaşa Devlet Hastanesinde devam ederken, 11 Mart'tan beri Silivri Cezaevinde kalan Haberal ise sağlık sorunlarını gerekçe göstererek, duruşmalara hiç katılmadı. Yine hasta olan sanıklardan Hilmioğlu ise sadece sanıkların taleplerinin alındığı günlerde duruşmaya geliyor.

Birleşen dosya sanıklarından Bekir Çelik ve Erikel ile birlikte 32 sanığın savunmasının alındığı davada, 17 Nisan 2009'dan beri tutuklu olan Haberal, rahatsızlığı nedeniyle uzun zaman İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsünde tedavi görmüş, ardından önce İstanbul Mehmet Akif Ersoy Eğitim ve Araştırma Hastanesine nakledilmiş, oradan da Silivri Cezaevine sevk edilmişti. Haberal'ın sorgu ve savunması da tedavi gördüğü Kardiyoloji Enstitüsünden video konferans sistemiyle alınmıştı. Sanıklardan Levent Ersöz'ün de çeşitli rahatsızlıkları nedeniyle tedavi gördüğü Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesinden video konferans yöntemiyle savunması alınmıştı. Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu ise o dönemde tedavi gördüğü İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi İç Hastalıkları bölümünden ambulansla duruşmaya getirilmiş, doktor kontrolünde savunmasını yapmıştı.

Yine tutuksuz sanık Arif Doğan'ın sorgu ve savunmasının alınması, rahatsızlığı nedeniyle tutuklu sanıkların savunmalarının tamamlanması beklenmeden öne alındı. Doğan da doktor kontrolünde savunmasını gerçekleştirdi. Mahkeme, tutuklu sanıklar Oğuz Bulut, Ersin Gönenci ve Oğuzhan Sağıroğlu'nun savunmasını aldıktan sonra tutuksuz sanıkların savunmasının alınmasına geçecek. Davanın tutuksuz sanıklarından Engin Aydın ise 6 Şubat'ta, Ankara'da evinde geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.

-4. İDDİANAME


Albay Dursun Çiçek tarafından hazırlandığı ve avukat Serdar Öztürk'ün Ankara'daki ofisinde bulunduğu iddia edilen ''İrtica ile Mücadele Eylem Planı'' belgesine ilişkin hazırlanan iddianamede, firari sanık olarak Yeditepe Üniversitesi Kurucusu Bedrettin Dalan, tutuklu sanıklar Dursun Çiçek, Serdar Öztürk, Ufuk Akkaya, Mehmet Deniz Yıldırım ile tutuksuz sanıklar İlhami Ümit Handan ve Özel Yılmaz yer aldı. İlk duruşması, 28 Haziran 2010'da Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde yapılan davada, yakalanamadığı için Dalan dışındaki diğer 6 sanığın savunmaları alındı. Çiçek, Öztürk ve Yıldırım tutuklu yargılanırken, Ufuk Akkaya ise 31 Ağustos 2010'da tahliye edildi.

Sanıkların savunmalarının alınmasının ardından devam edilen duruşmalarda mahkeme, bir süre dosya aslının Yargıtay Ceza Genel Kurulundan dönmesini bekleyerek, sadece talepleri aldı. Genel Kurul ise İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin aldığı, ''Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki İlhan Cihaner'in de sanıkları arasında yer aldığı 'Ergenekon terör örgütüne üye olma' suçu kapsamındaki dava ile 'İrtica ile Mücadele Eylem Planı' davasının birleştirilmesi yönündeki kararı'' kaldırdı. Yargıtay 11. Ceza Dairesi de Cihaner'in, ''Ergenekon terör örgütüne üye olmak'' suçlamasıyla yargılandığı davada, Adalet Bakanlığından soruşturma izni alınmadığı gerekçesiyle, eksikliklerin tamamlanması için dava dosyasını tekrar Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdi.

Yargıtay Ceza Genel Kurulunun bu kararının mahkemeye gelmesinin ardından, tanıkların dinlenilmesi aşamasına geçilen davada ilk olarak, 23 Mayıs'ta, ''gizli tanık Efe''nin beyanları alındı. Ardından avukat Abdullah Kaya'nın tanıklığına başvurulan davanın, 1 Ağustos Pazartesi günü yapılacak 21'inci duruşmasına ise ''gizli tanık Munzur'' dinlenilmek üzere çağrıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ''mağdur'', AK Parti'nin de ''müşteki'' sıfatıyla yer aldığı davanın iddianamesinde, tutuklu sanık Albay Dursun Çiçek'in, ''Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet, ''silahlı terör örgütüne üye olmak'' suçundan 7,5 ila 15 yıl arasında hapis cezasına çaptırılması isteniyor.

Bedrettin Dalan'ın, ''Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması istenen iddianamede, Dalan'ın ayrıca, ''silahlı terör örgütü kurma veya yönetme'' suçundan da 15 yıldan 22,5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edilen iddianamede, diğer sanıklar hakkında da 7,5 ila 57 yıl arasında değişen hapis cezaları öngörülüyor.

-''KAMUOYUNU YÖNLENDİRME AMAÇLI İNTERNET SİTELERİ'' DAVASI-

Özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliğince ''Kamuoyunu yönlendirme amaçlı internet siteleri kurulduğu'' yönündeki iddialara ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında Ağustos 2010'da çoğunluğu muvazzaf askerlerden oluşan 19 kişi ifadeye çağrıldı. Bu kapsamda, 2010'un Ağustos ayı içerisinde Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu ile eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Hasan Iğsız'ın da aralarında bulunduğu 11 kişinin ifadelerine başvuruldu. Geçtiğimiz Haziran ayı içinde de Tümgeneraller Hıfzı Çubuklu, Mustafa Bakıcı, Korgeneral Mehmet Ersöz, ''İrtica ile Mücadele Eylem Planı'' davası kapsamında tutuklu bulunun Albay Dursun Çiçek'in de aralarında bulunduğu 7 kişinin ifadesi alındı. İstanbul Cumhuriyet Savcısı Cihan Kansız tarafından yürütülen soruşturma sonucunda hazırlanan 90 sayfalık iddianamede, 22 kişi şüpheli olarak yer aldı. Albay Dursun Çiçek'in şüpheliler arasında bulunmadığı iddianame, ''İrtica ile Mücadele Eylem Planı'' davasıyla birleştirilme talebiyle İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ


Kaynak: AA