Bakanın yanında 182 sağlık hattından randevu aldı

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 182 sağlık hattı sisteminin nasıl işlediğini anlattı, sunucu Erkan Tan Türkiye'de böyle bir şey olacağına inanmadı ve canlı yayında sağlık hattını arayarak bir hastaneden randevu aldı.

tv8 ekranlarında yayınlanan Erkan Tan ile Başkentten programının bugünkü bölümüne, sağlıkta yaptığı devrimlerle adından söz ettiren Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ konuk oldu. Akdağ, üniversite hastanelerin durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulunurken, evde sağlık hizmeti uygulamasından ve 182 sağlık hattı sisteminden bahsetti.

"ÜNİVERSİTE HASTANELERİYLE İLGİLİ REFORM YAPILMALI"


Sağlık Bakanlığı olarak SSK hastanelerinde yapılan büyük reformların ünüviersite hastanelerine henüz yansımadığını belirten Akdağ, "Şu anda tamamen özerkler. İşletmeleri hangi üniversiteye bağlıysa o üniversiteye ait. Bizim hükümet olarak görevimiz mali durumunu iyileştirmesi için katkı vermek. Bunu da yaptık, son 10 ay içinde üniversite hastanelerimize yıllık cirolarının yüzde 20'si kadar ilave destekte bulunduk" diye konuştu.

"Yönetimsel anlamda üniversite hastaneleriyle ilgili bir reformun yapılması gerektiği de açık" diyen Bakan Akdağ, "Bu nasıl olur? Üniversite hastanelerinin işletmecilikle ilgili, hizmetle ilgili kısımlarının Sağlık Bakanlığına devredilmesiyle olabilir. Biz de eğitim işlerini üniversitelere devredebilir.z Otrak çalışma olabilir ya da üniversite hastanelerinin gerçekten mali durumunun değerlendirilerek, yöneticileriyle ilgili bir takım kararlar verilmesi gerekir" şeklinde konuştu.

Sistemin gerçekten tukanmalara yol açtığını ifade eden Akdağ, "Sistem gerçekten yenilenmelerini, yeni cihaz alımlarının yapılmaısnı zorlaştırıyor. Mutlaka üniversite hastaneleriyle ile ilgili reform yapılmal
ı" dedi.

"60 BİN VATANDAŞIMIZA EVİNDE SAĞLIK HİZMETİ VERİYORUZ"

2010 yılında başlatılan uygulamayla şu anda 60 bin vatandaşa evinde sağlık hizmeti verdiklerini belirten Akdağ, Tan'ın, "Reklamlardaki gibi mi gerçekten, öyle değildir" sorusu üzerine, "Tam da reklamlardaki gibi. Bizim hesaplarımıza göre yaklaşık 100 bin ile 140 bin arasında vatandaşımızın böyle bir hizmete ihtiyacı var. Onun için 444 38 33 numaralı bir telefonumuz var. Her kimin evinde bir yatalak hastası, özürlüsü yatağa bağımlı bir yakını varsa lütfen bu numarayı arasın. Eğer gerçekten bu ihtiyaç varsa evde sağlık bakımı programına alınıyor bu vatandaşımız. Hastaneye gitmesi gerekirse hastaneye biz taşıyoruz,.evde bakımıyla ilgili olarak diyelkim ki, elektronik kullanımlı bir karyolaya ihtiyacı var onu biz koyuyoruz ya da havalı bir şişme yatağa ihtiyacı var onu biz koyuyoruz. İlaçlarını, tıbbi malzemesini, oksijen ihtiyacı varsa o oksijeni sağlayacak cihazı evinde yapılabilcek her türlü sağlık bakımını, Sağlık Bakanlığı olarak biz evinde vermeye başladık" yanıtını verdi.

ERKAN TAN CANLI YAYINDA 182 SAĞLIK HATTINDAN RANDEVU ALDI

182 sağlık hattı sisteminin, 40'a yakın ilde başladığına dikkat çeken Bakan Akdağ, "Ankarada mesela, bir ay içerisinde doktorlarının hangi saatte poliklinikte olacağını sisteme bildiriyorlar ve siz telefon açtığınız zaman o doktorun ismini, o hastanenin ismini söylediğinizde operatörün karşısına hemen liste iniyor. Doktor şu saatte şurada, izinli olabilir, ameliyatta olabilir, hasta olabilir, o hafta polikliniğe inmiyordur. Dolayısıyla sistemde öyle büyük bir disiplin başladı ki, düşünün bir doktor yerinden ayrılıp başka bir yere gidecekse, sisteme o da bildiriliyor hastane tarafından. Sistem size geri dönüp diyor ki, doktorunuzun ağır bir hastası var veya gelemeyecek veya da başka bir doktor size verelim mi, yoksa başka güne mi alalım randevunuzu diyor" ifadelerini kullandı.

Tan bunun üzerine, "Recep bey bu anlatığınız Türkiye'de hakikaten olmaz" dedi.

Akdağ da, "Sistem böyle işliyor. Türkiye'de bir günde yaklaşık 30 bin kişi bu sistemle randevu alıyor" diye konuştu.

Tan, Türkiye'nin her yerinden aranabilen 182 sağlık hattını aradı ve gerçekten randevu alınıp alınamadığı canlı yayında gösterdi.

Bir hafta sonrasına randevu alan Tan'a Bakan Akdağ, "Mutlaka gidin güzel olur" dedi.